Tartalom rész kezdete

Hírek

Miniszteri elismerés a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért

Varga Mihály – a járványhelyzet miatt – virtuálisan gratulált a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díjban részesült diákoknak, pedagógusoknak és a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium igazgatójának. A pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: a pénzügyi kultúrát iskoláskorban kell megalapozni.

Varga Mihály a gratulációt követően arról is beszélt, hogy pénzügyeinket is olyan magabiztossággal kell intéznünk, ahogyan írunk, olvasunk, vagy éppen autót vezetünk. A kormány ezért vezette be a pénzügyi ismereteket a Nemzeti Alaptantervbe, ezért támogattuk az elektronikus fizetés elterjedését több mint 150 ezer elfogadóhelyen. A járvány is rámutatott arra, hogy a digitális megoldások egyre nagyobb szerepet kapnak a hétköznapi életben, ezért újabb intézkedéseken dolgozunk a pénzügyi tudatosság erősítésére – tette hozzá a tárcavezető.

A Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díjat tavaly decemberben hirdette meg a Pénzügyminisztérium, az elismerésre jelölt diákok, tanárok és intézmények közül a Gion Gábor államtitkár által vezetett szakmai zsűri választotta ki a tavalyi tanév díjazottjait.  A diákok 150-150, a pedagógusok 500 ezer forintban részesültek, míg az intézményei kategória győztese kétmillió forintot kapott.

A diák kategória győztesei számos pénzügyi témájú versenyen bizonyították magas szintű tudásukat, az iskolai életben való aktív részvételükkel hozzájárultak diáktársaik pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez is. Az értékelő bizottság a pénzügyi ismeretek átadására való törekvést, a diáktársak motiválását kiemelten vette figyelembe a döntés meghozatalakor. A Pénzügyi Tudatosság Díj Fejlesztéséért Díj 2019-2020-as tanévének diákgyőztesei Gyenes Nikol és Czuczor Zoltán Bence, a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium tanulói, valamint Fregán Doroti és Molnár Bence, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium végzősei lettek.

A pedagógus kategória győztesei aktívan részt vettek a pénzügyi tudatosság fejlesztésében elkötelezett állami intézmények, civil szervezetek és piaci szereplők által szervezett tanórán kívüli programokban, bevonva így a diákok jelentős részét. A díjazottak emellett a pénzügyi ismereteket és fogalmakat az életkori sajátosságok figyelembe vételével dolgozták át, tették befogadhatóvá a diákok széles rétegei számára. A módszertan kollegáikkal történő megosztásával tovább emelték a pénzügyi oktatás színvonalát, hiszen így még több gyerekhez juthat el a pénzügyi tudásanyag. A pedagógusoknak járó elismerést Feketéné Tóth Márta, a budapesti Ady Endre Gimnázium, Kisfaludy Irén, a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium, Kovácsné Gergely Julianna, a budapesti Herman Ottó Általános Iskola tanára, valamint Lukács Gábor Imre, a Gödöllői Premontrei Iskolaközpont igazgató-helyettese vehette át.

A Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj intézményi kategóriájában olyan oktatási intézmények versenyeztek, ahol kiemelkedő munka folyik a diákok pénzügyi ismereteinek és tudatosságának fejlesztése terén. A bizottságnak ebben a kategóriában különösen nehéz dolga volt, hiszen igen nagyszámú magas színvonalú pályázat érkezett, de csak egyetlen iskola kaphatott díjat. A Díjat intézményi kategóriában a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium érdemelte ki, valamint az ezzel járó oklevelet és pénzjutalmat. Az intézmény azzal emelkedett ki a mezőnyből, hogy a programjaik megvalósításába bevonták a helyi piaci szereplőket és közintézményeket is, az így kialakított szoros együttműködés során a diákok betekintést nyerhettek a pénzügyi gyakorlatba, a helyi vállalkozások működésébe is.

A Pénzügyminisztérium az idei tanévben is meghirdeti Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díjat, amelyről hamarosan tájékoztatjuk az érdeklődőket

Miniszteri elismerés a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért

 

További hírek