Tartalom rész kezdete

Élet- és balesetbiztosítások

 
Az elméleti, szűkebb értelemben vett definíció szerint az életbiztosítás biztosítási eseménye a haláleset vagy egy meghatározott életkor elérése. 
A képre kattintva olvashatja a vonatkozó MABISZ tájékoztatót.

Tágabb, köznapi értelemben az életbiztosítás a biztosított életében bekövetkező eseményekhez, elsősorban halálhoz, vagy a szerződésben meghatározott más eseményhez kapcsolódik.

Ez lehet például egy adott életkor elérése, házasságkötés, gyermekszülés, nyugdíjazás stb.

Az életbiztosítási konstrukciók sokszor nemcsak életbiztosítási, hanem további beépített vagy választható kiegészítő elemeket, jellemzően betegség-, illetve balesetbiztosítási elemeket is tartalmaznak.

Kapcsolódó tartalom

Élet- és balesetbiztosítással kapcsolatos további hasznos információkat olvashat a képekre kattintva:

MNB Pénzügyi Navigátor oldal ésPénzügyi Navigátor alkalmazás 

A biztosítási esemény bekövetkeztekor a biztosító a szerződés tartalma szerinti biztosítási összeget köteles kifizetni, esetleg járadék formájában folyósítani.

Életbiztosítás esetén a biztosító nem a bekövetkezett kár nagyságát, hanem a szerződésben meghatározott összeget fizeti ki, hiszen a biztosítási esemény (élethelyzet) által okozott kár pénzben általában nem fejezhető ki.

Javasoljuk, hogy további tájékoztatásért keresse fel az MNB vonatkozó Pénzügyi Navigátor oldalait.

Az életbiztosításokat az MNB költségösszehasonlító alkalmazásával (Életbiztosítások költség-összehasonlító alkalmazása TKM-kereső) vetheti össze.

Az alkalmazás a biztosítók által megadott adatok alapján mutatja be a szolgáltatók kínálatában elérhető megtakarítási jellegű életbiztosítási termékeket, és azok teljes költségmutató (TKM) értékeit.