Élethelyzetek

Nyugdíjas vagyok

Idős korban sokak számára nem csak az állami nyugdíj, de ezt kiegészítő munkajövedelem, illetve a tevékeny életszakaszban felhalmozott vagyon felhasználása biztosítja az emberek megélhetését.

Az öregségi nyugdíjasok is lehetnek munkavállalók. Az alkalmi, vagy részmunkaidős foglalkoztatás mindazok számára elérhető, akik még munkaképesek és megállják a helyüket a munkaerőpiacon. A Kormány rendkívül kedvező feltételeket alakított ki az ún. nyugdíjas szövetkezeten keresztül történő munkavállalásra. A munkavállaló nyugdíjasok csak személyi jövedelemadót fizetnek keresetükből, ami mentes a járulékok alól. A járulékmentesség a munkáltatóra is vonatkozik, tehát munkáltatói járulékok sem terhelik ezt a foglalkoztatási formát.

Miért érdemes 2018-ban belépnie egy nyugdíjasnak egy közérdekű nyugdíjas szövetkezetbe? - L,

A befektetések pénzzé tételével is növelhető a megélhetési kiadásokra költhető pénzösszeg, így mobilizálhatók az értékpapírok, műtárgyak, vagy a nyaraló. Sok nyugdíjas legfőbb, sőt egyetlen vagyontárgya az általa lakott ház, vagy lakás, amit egyes nyugdíjasok szerényebb otthonra cserélnek, míg mások a lakott ingatlan tulajdonjogának járadékra történő átváltásával szereznek jövedelemkiegészítést. Az ingatlan járadékra váltására egyes önkormányzatok biztosítanak lehetőséget egyösszegű induló kifizetéssel, valamint havonta rendszeresen, az ingatlan piaci értékétől és az abban lakó személy nemétől és életkorától függő százalékos mértékben. Az ingatlan tulajdonjoga azonnal átszáll a kifizetőre, a lakó pedig holtig tartó haszonélvezetre jogosult.

Az ingatlanért cserébe konkrét pénzösszeg helyett, gondozást, eltartást is vállalhatnak. Az írásban megkötött ún. tartási szerződések esetén a tartásra kötelezett (eltartó) nem pénzt hanem természetbeni - szerződésben meghatározott - szolgáltatásokat nyújt. A tartási szerződés megkötésekor nem célszerű az ingatlan tulajdonjogát átruházni. Ha ez mégis megtörténik a tartási jogosult (eltartott) biztosítékot kérhet; amennyiben a tartásra kötelezett biztosítékot nem tud adni, a tartásra jogosult kérheti a tartási jog, mint teher feltüntetését a tulajdoni lapon. Amennyiben a tartásra kötelezett nem tesz eleget kötelezettségének, akkor az ingatlanból kereshet kielégítést a tartásra (eltartásra) jogosult személy.

Az időskorúak számára a folyamatosan változó világban való eligazodás egyre nehezebbé válik. Az idősek könnyebben válnak csalók áldozataivá, mert azok kihasználják jóhiszeműségüket és tájékozatlanságukat. Az időskorúak számára ajánlott bankszámla nyitása, a nyugdíjak és a pénztartalék bankszámlára történő elhelyezése. Habár a bankszámla fenntartásának, a bankkártyának vannak költségei, ezt ellensúlyozza a nagyobb biztonság. Mindazonáltal a bankszámlához történő netbankos, mobilbankos hozzáférésnek és a bankkártyának is vannak kockázatai, aminek elkerülésére szintén nagyon alaposan oda kell figyelni. Az időseknek is érdemes megbarátkozni a bankkártyával történő fizetéssel, mert elkerülhetik azt, hogy sok készpénzt tartsanak otthon, illetve vigyenek magukkal.

Figyelemfelhívás az árubemutató veszélyeire

Sok esetben cégek vagy magánszemélyek különböző csábító ajánlatokkal keresik meg a nyugdíjasokat. Ezek az ajánlatok általában egy személyes termékbemutatóval egybekötött rendezvényre szóló meghívót tartalmaznak, ahol egyébként kereskedelmi forgalomban jóval kedvezőbb áron beszerezhető árucikkeket népszerűsítenek. Ezekhez a termékekhez a legtöbbször áruhitelt is ajánlanak a céget képviselő ügynökök.

Kapcsolódó tartalom

A témával kapcsolatos további hasznos információkat olvashat a képekre kattintva:

Pénzügyi Navigátor Füzet és ÁSZ cikk:

A Nimbusz Fogyasztóvédelmi Egyesület idős generációnak szóló pénzügyi tájékoztató füzetét a csatolt fájlokban érheti el.