Tartalom rész kezdete

Hírek

Ismét itt a ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre

2022. január 27-én ismét meghirdette fiataloknak szóló ’ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre!’ elnevezésű versenyét a Pénzügyminisztérium – jelentette be Balogh László, a tárca pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára. A kezdeményezéshez idén először csatlakozott az Államadósság Kezelő Központ Zrt., emellett továbbra is a támogatók között van a Magyar Államkincstár, a Pénziránytű Alapítvány és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) is.

A kormány pénzügyi tudatosság-fejlesztését szolgáló stratégiájának egyik legfőbb törekvése, hogy az iskolarendszerben tanuló fiatalok elsajátíthassák azokat a pénzügyi ismereteket, amelyeket a mindennapi életben is hasznosítani tudnak, így megalapozott pénzügyi döntéseket hozhatnak majd. A most induló „ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre!” játékos vetélkedő is ezt a célt szolgálja – hangsúlyozta Balogh László. Tavaly több mint 36 ezer regisztrált kitöltője volt a játéknak, valamint a teszteket még 18 ezer érdeklődő is kitöltötte versenyen kívül. A tesztsorokat úgy állították össze a szakemberek, hogy gyakorlati példákon keresztül, sokszor játékosan jusson ismeretekhez a kitöltője.

A most induló, 2022. március 16-ig tartó játékban külön kategóriában vehetnek részt a 14-19 éves középiskolások, valamint idén újra a 19-24 éves főiskolások és egyetemisták. Mindkét korcsoport számára 200-200 különböző nehézségi szintű kérdésből, egy program véletlenszerűen választ ki 16-16 kérdést. A teszt – versenyen kívül – regisztráció nélkül a 24 év fölöttiek részére is rendelkezésre áll.

A középiskolások közül az első 150 legjobb eredményt elérő jut tovább a középdöntőbe. Közülük a legjobb 10 – előzetes tervek szerint már személyes részvétellel – 2022. március 25-én a Pénzügyminisztériumban megrendezendő döntőben vehet részt, ahol izgalmas, interaktív vetélkedő során dől majd el, ki lesz 2022-ben a ZsetOnok Mestere. Az egyetemistáknak, főiskolásoknak összeállított játék kétfordulós lesz, és kizárólag online zajlik. Mindkét korcsoportban értékes elektronikai eszközökkel – X-boxszal, elektromos rollerrel, okostelefonnal, laptoppal, tablettel – díjazzák az első három helyezettet.

A kormány pénztudatossági programjai hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több fiatal számára lesz magától értetődő számos olyan pénzügyi fogalom és folyamat, mint például a THM, az előtörlesztés, az állampapír vagy az öngondoskodás és családi költségvetés készítés.

További hírek