Tartalom rész kezdete

Pénzügyi Navigátor rendszer és eszköztár

 

Utat mutat a pénzügyekben

Az MNB a tudatos fogyasztói társadalom kialakítása, a helytelen fogyasztói döntésekből adódó károk, kockázatok csökkentése, ezáltal a hazai pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében összetett tevékenységet folytat. Az egységes online és offline tájékoztatórendszer mellett, országos tanácsadó irodahálózatot hozott létre, szoros együttműködést kezdeményezett civil szervezetekkel, felsőoktatási intézményekkel és a hazai kereskedelmi és szolgáltató szféra jelentős szereplőivel, továbbá rendszeres kommunikációs kampányokkal hívja fel a figyelmet a mindenkori pénzügyi aktualitásokra.

A mindennapi életben hasznos pénzügyi fogyasztóvédelmi információk hatékony, közérthető átadására kialakított, védjegyoltalom alatt álló Pénzügyi Navigátor néven elérhető eszközrendszer tájékoztató füzetsorozatból, egyperces kis- és hosszabb oktatófilmekből, honlapból, termékválasztást segítő kereső és összehasonlító alkalmazásokból, valamint mobilapplikációból áll. Az egyes tájékoztatóanyagok egyrészt mindenkor érvényes – pénzügyi termékekhez, szolgáltatásokhoz köthető és élethelyzetek alapján összeállított – témákat dolgoznak fel, másrészt nagy érdeklődésre számot tartó piaci aktualitásokra reagálnak.

A tudatos fogyasztói társadalom kialakításának feltétele, hogy a releváns információk a lehető legszélesebb társadalmi körhöz jussanak el. A tartalomgyártás mellett az MNB ezért proaktívan is igyekszik átadni az információkat, bővíteni a meghatározott célközönség pénzügyi ismereteit. Ennek érdekében civil szervezetekkel, valamint a kereskedelmi és szolgáltató szféra meghatározó szereplőivel alakított ki együttműködéseket, kölcsönösen elköteleződve a pénzügyi kultúra fejlesztése mellett.

Mivel az MNB kizárólag budapesti ügyfélszolgálattal rendelkezik, létrehozta a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózatát többek között azzal a céllal, hogy a vidéki nagyvárosokban is elérhetők legyenek közel ugyanazok a szolgáltatások, mint amilyenekkel az MNB ügyfélszolgálatát kereshetik fel a fogyasztók. Az MNB pályázatán nyertes civil partnerek megyeszékhelyeken üzemeltetnek irodát, ingyenes tanácsadást nyújtanak a fogyasztóknak, e mellett pedig további városokban szerveznek rendszeres kitelepüléseket. A hálózat működését az MNB szavatolja, a tanácsadók felkészültségét rendszeres oktatásokkal és vizsgákkal garantálja.

Kapcsolódó tartalom

A pénzügyi navigátorról többet megtudhat az alábbi oldalon, amelyet a képre kattintva lehet elérni.

MNB Pénzügyi Navigátor