Tartalom rész kezdete

Nyugdíjcélú megtakarítások

A pénzügyi tudatosság egyik lényeges eleme az öngondoskodás, hogy mindenki előrelátóan, átgondoltan intézze a saját és a családja pénzügyeit.  A hosszú távú, időskorra szóló döntések meghozatalakor érdemes minden szempontot figyelembe venni.

[

Alapvetően három nyugdíj célú megtakarítás létezik:

  • a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ),
  • a nyugdíjbiztosítás
  • és az önkéntes nyugdíjpénztár.

A nyugdíjbiztosításról a képre kattintva a MABISZ oldalán olvashat.


Minden befizetés után igénybe vehető az adókedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, de az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésnél maximum egy évben 150 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál legfeljebb 100 ezer (illetőleg 130 ezer), a nyugdíjbiztosítási szerződés esetén pedig 130 ezer forint a felső korlát.

Ha valakinek több nyugdíj célú megtakarítása is van, akkor az adókedvezmény éves korlátja még magasabb: 280 ezer forint. A kedvezményt adójóváírás formájában lehet érvényesíteni, és igénybevétele – amióta az adóhivatal készíti el az szja-bevallást – rendkívül egyszerű. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a rendelkezésre álló adatok alapján kitölti a pénztári tagnak a rendelkezésről szóló sorait is. Kizárólag a két vagy több pénztárba befizető magánszemélynek kell dönteni arról, hogyan osztja meg az adókedvezmény összegét. Azt kell csak kiválasztani, melyik pénztárba szeretné, hogy utalja a NAV a visszajáró adó összegét.

Kapcsolódó tartalom

A témával kapcsolatos további hasznos információkat olvashat a linkekre kattintva:

Pénzügyi Navigátor Füzetek: