Tartalom rész kezdete

Hírek

„Nem olyan „unalmas” a pénzügy, mint azt sokan gondolják” – véli a ZsetON verseny egyetemista nyertese

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem első éves pénzügy és számviteli hallgatója Magasházi Mercédesz, aki megnyerte a ZsetON - Hangolódj a pénzügyekre elnevezésű pénzügyi verseny döntőjét a 19-24 éves főiskolások és egyetemisták kategóriájában. A Zala megyei Gutorföldén felnőtt egyetemista szerint a több fordulós verseny egy kiváló lehetőség arra, hogy bárki próbára tegye pénzügyi tudását.

„Bennem először általános iskolában tudatosult, hogy a pénzzel okosan kell bánni. Minden vágyam volt, hogy eljuthassak egy lovas táborba és ehhez az kellett, hogy a zsebpénzemet félrerakjam. Nyitottunk egy számlát édesanyám nevére és azon gyarapodott a lovas tábor finanszírozásához szükséges összeg. Ezáltal, hogy gyűjtöttem és félreraktam, minden nyáron tudtam menni a táborba.

Így megtanultam, hogy ha takarékoskodom, és nem költöm el a pénzemet apróságokra, akkor nagyobb volumenű dolgokat/ élményeket is tudok finanszírozni” – meséli Mercédesz az első pénzügyekben szerzett tapasztalatáról.

Az egyetemistának még 2,5 év van vissza az alapszak elvégzéséhez, ez után tervez legalább egy mester szakot elvégezni. Tanulmányaiból adódóan szeretne pénzügyi karriert építeni, hogy pontosan milyen területen, még nem látja pontosan.

„Az egyetemen lehetőségem volt csatlakozni a Luca Pacioli Társasághoz, melyen keresztül különböző kurzusokon való részvétellel bővíthetem tudásomat. A Társaság értesített a ZsetOról. Mivel pénzügyi verseny, ezért tökéletes lehetőségnek tartottam, hogy felmérjem tudásomat, tehát jelentkeztem. Középiskolában lett volna lehetőségem indulni hasonló megmérettetésen, viszont akkor nem éltem ezzel a lehetőséggel. Ezért is voltam izgatott, amikor szembe jött velem a ZsetON. Másodszorra már nem halaszthattam el a kihívást…”

A második alkalommal megrendezett többfordulós pénzügyi vetélkedő január 27-én indult. A március 16-ig tartó első fordulóban külön kategóriában versenyeztek a 14-19 éves középiskolások, valamint a 19-24 éves főiskolások és egyetemisták. Mindkét kategóriában egy 200-200 különböző nehézségi szintű kérdésből álló feladatbankból kaptak a versenyzők egy 16-16 kérdésből álló feladatsort, amelyet egy program véletlenszerűen választott ki. Az egyetemistáknak, főiskolásoknak összeállított játék kétfordulós volt, az online döntőt március 21-én rendezték.

Mercédesz szerint voltak elgondolkodtató, olykor könnyebb kérdések is, megfelelő arányban. Számára a legnagyobb kihívást az idő és a kérdések mennyisége jelentette. „Nem volt túl sok gondolkodási idő, csak gyorsan elolvasni a kérdéseket és bejelölni a helyes megoldást” – mondta a versenyről.

A pénzügy tudatosságról úgy gondolja, könnyebben tudunk boldogulni az életben, ha nem engedjük, hogy a pénz kifolyjon a kezeink közül, hanem tudatosan gazdálkodunk a vagyonunkkal. A hozzá hasonló fiataloknak azt üzeni: ha még nem nagyon kezdtek el foglalkozni a pénzzel, mert „túl felnőttes” vagy „bonyolult”, akkor itt az idő elkezdeni. „Minél később kezdtek bele, annál nehezebb lesz. Nem olyan „unalmas” a pénzügy, mint azt sokan gondolják.”

További hírek