Tartalom rész kezdete

Hírek

Kezdetét vette a nyolcadik PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét

Fontos és örömteli, hogy Magyarországon évek óta elhivatott szakértők, intézmények dolgoznak azért, hogy a fiatalok jobban kezeljék pénzügyeiket –emelte ki Gion Gábor pénzügyi államtitkár a nyolcadik PÉNZ7 ünnepélyes megnyitóján. Ebben a tanévben pénzügyi témakörben a „Pénzügyi tervezés és megtakarítások”, vállalkozói témakörben az „InnoVál(l) - Vállalkozz okosan!” téma van fókuszban.

 Gion Gábor kiemelte: a kormány álláspontja szerint a magyar emberek pénzügyi tudatosságának növelése nemzeti érdek, a számok alapján jó irányba haladunk: 2010-óta háromszorosára, 19 ezer milliárdról 60 ezer milliárd forintra nőttek a családok megtakarításai. Hozzátette: a pénzügyi tudatosságban is sikerült az országnak előre lépni, ahogy a legtöbb területen. Nagy hátrányból indultunk - folytatta -, 2010-előtt még nem volt kormányzati cél a családok pénzügyi tudatosságának erősítése, sőt, a devizahitelezés elhibázott népszerűsítésével ennek az ellenkezője történt: "válságba taszítva családok százezreit".

Gion Gábor szerint azért is fontos, hogy az emberek minél szélesebb köréhez juttassák el a legfontosabb pénzügyi ismereteket, mert egyre több pénzügyi szolgáltatás és szolgáltató jelenik meg, például fintech cégek.

Hergár Eszter a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a megnyitón végrehajtott érintőkártyás fizetési tranzakcióval jelképesen is elindult Magyarországon a nemzetközi PÉNZ7, a részt vevő 170 ország közül elsőként. Világszerte közel 30 millió diák fogja tanulni a következő hetekben az alapvető pénzügyi-gazdálkodási ismereteket. A magyar PÉNZ7 2017-ben csatlakozott az alapítvány kezdeményezésére a Global Money Week rendezvényeihez, azóta már háromszor kapott elismerést, az OECD Magyarországot is felkérte a jó gyakorlatának nemzetközi bemutatására. Ez egy újabb visszaigazolása, hogy jó úton haladnak - fogalmazott.

Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja felidézte: Magyarország 2015-ben alapítóként csatlakozott az European Money Week, Európa-szerte mintegy 30 országban egyidőben zajló kezdeményezéséhez. Fontosnak nevezte, hogy a pandémia alatt is az iskolákba személyesen eljutottak a vezető bankárok, tapasztalt közgazdászok tanórákat tartani. Az ezekhez készült tananyagok kimunkálásában a Pénziránytű Alapítvány nyújtott segítséget - mondta.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára arról tájékoztatott, hogy idén több mint ezer iskola 170 ezer diákja jelezte csatlakozását országszerte a programsorozathoz. Kedvezőnek nevezte, hogy a járvány lecsengésével még tovább nőhet az aktivitás a héten. A háború és az ezzel összefüggő globális intézkedések alapjaiban fogják átrajzolni az eddigi folyamatokat, ezért is fontosak a pénzügyi ismeretek a világban zajló történések megértéséhez - mondta.

Dobos Balázs, az ITM helyettes államtitkára szerint a PÉNZ7 abban is egyedi, hogy a pénzügyi mellett hozzájárul a vállalkozási ismeretek elmélyítéséhez is. Eddig 83 vállalkozó jelezte, hogy önkéntesként órát fog tartani. A PÉNZ7 a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó stratégia része, és kapcsolódik a 2030-ig szóló kkv-stratégia végrehajtásához a vállalkozói szemléletű oktatás fejlesztésével - mondta.

A PÉNZ7 együttműködő partnerei az Emmi projektvezetésével a PM, az ITM, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány. A magyar PÉNZ7 március 7. és 11. között zajlik, alapelvként a tanórák kereskedelmi márka megjelenése nélkül valósulnak meg. A részletes program a www.penz7.hu oldalon található.

Csatolt képek

További hírek