Tartalom rész kezdete

Hírek

A pénzügyi szektorban látja a jövőjét a ZsetON verseny frissen érettségizett nyertese

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium végzős tanulója nyerte a ZsetOn versenyt a 14-19 éves középiskolások kategóriájában. A most érettségizett Gergácz Bálint számára már hosszú ideje világos, hogy édesapja nyomdokait követve a pénzügyi szektorban szeretne elhelyezkedni.

Március 25-én lezajlott az idei ZsetON verseny döntője a Pénzügyminisztérium Pénztártermében. A második alkalommal megrendezett többfordulós pénzügyi vetélkedő január 27-én indult. A március 16-ig tartó első fordulóban külön kategóriában versenyeztek a középiskolások, valamint a 19-24 éves főiskolások és egyetemisták. A középiskolások közül az első 100 legjobb diák jutott tovább a középdöntőbe, közülük a legjobb 10 pedig a döntőben versenyezhetett.

„Azt gondolom, hogy a ZsetON egy rendkívül változatos, nagy tudást igénylő verseny, hiszen a résztvevőknek a pénzügyi világ minden szakterületével tisztában kell lenniük. A kérdések, feladványok nagyon változatosak voltak, különösen a döntőben: válaszolni kellett kvízkérdésekre, esettanulmányt kellett készíteni, majd azt előadni. Nekem pl. a biztonságos befektetések témakörében kellett a zsűri előtt prezentálnom.” A verseny döntőbizottságában Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke, Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, György Dániel, a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazásért felelős igazgatója, valamint Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője kapott helyet.

„Számomra a verseny során a legnagyobb kihívást az jelentette, mikor a középdöntőben egyszerre, egy helyen láttam a selejtezőt legeredményesebben kitöltő száz résztvevőt, és átfutott az agyamon, hogy csak minden tizedik ember fog közülük bejutni a döntőbe, csak hárman lehetnek dobogósok, csak egy győztes lehet” – véli Bálint, akinek sikerült az első helyezést elérnie.

A most érettségizett tanuló számára nem idegenek a pénzügyi vetélkedők. Fiatal kora ellenére korábban már számtalan pénzügyi tematikájú versenyen indult, részt vett egyéni, valamint csapatversenyeken is. Több megmérettetésen is sikerült eljutnia a döntőig, sőt, már a 2021-es ZsetON döntőjében is jelen volt, ahol a negyedik helyezést érte el.

„A ZsetON versenyről először iskolámban, a felkészítő tanáromtól, Kiss Zoltán tanár úrtól hallottam, de később találkoztam a verseny hirdetéseivel az interneten, a közösségi médiában is. A versenyen résztvevők közül a középdöntőbe jutottak alaposan felkészültek, mind otthonosan mozogtak a pénzügyi kérdésekben” – meséli a Kőszegen felnőtt fiatalember.

Bálint úgy látja, fontos a pénzügyekkel kapcsolatban tájékozottnak lenni, a pénzügyekkel napi szinten foglalkozni.

„A pénzügyi tudatosság a mai világban rendkívül fontos, elkerülhetetlen, hogy foglalkozzunk vele, beszéljünk róla. Már egészen korán, kisgyerekkoromban találkoztam a pénzügyi tervezés fontosságával, szerintem ezzel mindenki hasonlóképpen van, mikor valamire, például egy játékra, egy újabb telefonra gyűjtöttem a zsebpénzemet. Bár én szerencsés helyzetben vagyok, mert édesapám, aki a bankszektorban dolgozik, már korán felhívta ennek fontosságára a figyelmemet. Nem kell ahhoz közgazdásznak lenni, hogy otthonosan tudjunk mozogni a pénzügyek, befektetések, biztosítások világában, ehhez elég annyi, ha rendszeresen tájékozódunk ezekben a témakörökben és utánanézünk az alapvető fogalmak, kifejezések jelentéseinek.”

Bálint szeptembertől a Corvinus Egyetemen folytatja tanulmányait.

További hírek