Tartalom rész kezdete

Babaváró kölcsön

 1. Mikortól igényelhető a babaváró kölcsön?

 július 1-jétől lehet a kölcsönt igényelni. 

 1. Milyen célra használható fel a kölcsön?

 A kölcsön nem célhoz kötött, szabadon felhasználható. 

 1. Melyek az igénylés feltételei? 
 • A házas feleknek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel.
 • Legalább a házaspár egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással.
 • Nem lehet egyik félnek sem köztartozása.
 • Legalább a házaspár egyik tagjának az első házasságában szükséges élnie, amennyiben egyikük korábban született gyermekét nevelik.
 • Egyikük sem szerepelhet a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) rossz adósként, kiegyenlítetlen tartozással.
 • Mindkettőjüknek büntetlen előéletűnek kell lennie.
 • Vállalják, hogy örökbefogadott, valamint a születendő gyermeküket/gyermekeiket nagykorúságáig, de legalább a hitel futamidejének lejártáig saját háztartásukban nevelik 
 1. Hol igényelhető a babaváró kölcsön? 

Bármely magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező hitelintézetnél. 

 1. Hol lehet a kölcsön igényléséhez szükséges igazolásokat beszerezni? 

Az igénylési feltételek fennállását igazoló dokumentumokat a kormányablakokban lehet beszerezni, a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó feltételeknek való megfelelést az egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatal által kiállított igazolással, illetve az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással és annak hiteles magyar nyelvű fordításával lehet igazolni. 

 1. Kötelező-e felvenni a teljes összeget, vagy kérhető csak egy része is? 

Nem kell felvenni a teljes összeget, a 10 millió Ft a felvehető maximum. 

 1. A bank mi alapján határozza meg, hogy mennyire hitelképesek az igénylők? 

A hitelképesség vizsgálatánál a hitelintézetek a jövedelemarányos törlesztő részlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet figyelembevételével saját belső szabályzatuk szerint járnak el. Alacsonyabb jövedelem esetén a törlesztési képességnek megfelelő, 10 millió forint alatti hitelösszeg is igényelhető. 

 1. Milyen futamidővel vehető fel a kölcsön? 

Maximum 20 év lehet a futamidő, de rövidebb futamidő is válaszható. 

 1. Mikortól válik kamatmentessé a kölcsön? 

A kölcsön kamatmentes a szerződés megkötésekor az ügyfél szempontjából, a kormányrendelet alapján az ügyleti kamatot az állam megtéríti a hitelintézet részére. Amennyiben a feltételek nem teljesülnek (az első gyermek megszületésére, illetve terhességre 5 éven belül nem kerül sor) a kamattámogatást az ügyfélnek vissza kell fizetni. 

 1. Az első és a második gyermek esetén igényelhető a törlesztés szüneteltetése, gyermekenként/magzatonként 3 évig. A törlesztés szüneteltetése alatt van-e kamatfizetés? 

A törlesztés szüneteltetése alatt az ügyfél nem fizet tőketörlesztést, a Magyar Államkincstár ugyanakkor a kamattámogatást átutalja a hitelintézetek részére, így a tartozás összege nem növekszik. 

 1. Milyen költségei lehetnek a babaváró kölcsönnek? 

A kölcsönszerződéssel kapcsolatosan nem számolható fel folyósítási, hitelbírálati és előtörlesztési díj. Emellett azonban az állami kezességvállalási díjat minden törlesztéssel együtt meg kell fizetnie a jogosultnak, amelynek mértéke évi 0,5 százalék. További költségekkel nem kell számolni. 

 1. Mi történik, ha a pár önhibáján kívül nem születik gyermek? 

Egyes esetekben kérelemre az ügyfél mentesülhet az igénybe vett kamattámogatás visszafizetése alól. Így méltányosságból elengedhető a kamattámogatás visszafizetése, ha az egyik fél megváltozott munkaképességűvé válik és emiatt a gyermek megszületését már nem vállalták. Ugyanígy mentesíthető az a pár, ahol igazolt orvosi okok miatt nem születik meg a gyermek.