Tartalom rész kezdete

Állampapír

Az állampapír a legbiztonságosabb hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, mert visszafizetését kibocsátója, az Állam garantálja. Általános közgazdasági szabály, hogy belföldön az adott állam a legjobb adós. Magyarországon az állam a lejáró adósság megújítását, illetve a központi költségvetés hiányát finanszírozhatja az adósság terhére. E téren garanciális tényező, hogy a kormányzat alaptörvényben rögzített kötelezettsége az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányának évről évre megvalósítandó csökkentése egészen addig, amíg államadósság a GDP 50%-a alá nem csökken.

A magyar állampapírok aukció, adagolt kibocsátás vagy jegyzés útján kerülnek forgalomba. Az aukciók esetében az ajánlattevők adnak egymással versenyző ajánlatokat, amelyek alapján a kibocsátó meghatározza az értékesítendő mennyiséget. Az adagolt kibocsátás és a jegyzés esetében a kibocsátó határozza meg eladási árat.

A kibocsátó képviselőjeként eljáró Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) ugyanakkor kiemelt célnak tekinti az állampapírok likviditásának biztosítását, annak érdekében, hogy azok bármikor eladhatók, illetve visszaválthatók legyenek. Ennek érdekében a forgalmazásban részt vevő közvetítő intézmények árjegyzési kötelezettséggel rendelkeznek. Az aukción értékesített állampapírok esetében az un. elsődleges forgalmazók kötelesek vételi és eladási árat jegyezni, míg többi állampapírnál a forgalmazók számára a vételi ár jegyzése a kötelező.

A lakosság, a kisbefektetők jobb elérése érdekében a kibocsátó felhasználja Magyar Államkincstár és a Magyar Posta Zrt. hálózatát is. A Kincstárban történő forgalmazás fontos sajátossága, hogy itt az ÁKK Zrt. által megadott vételi és eladási árfolyamokon valamennyi, aukción értékesített és még forgalomban lévő állampapír megvásárolható, illetve eladható.

Az állampapíron alapuló követelés nem évül el, az állami garancia a névértékre és a kamatra is vonatkozik, melyért a mindenkori Állam áll helyt. Az állampapírokat fix vagy változó kamatozással rövid, közép és hosszú távú futamidővel lehet megvásárolni. Nyomdai úton előállított értékpapír ma már kizárólag a Magyar Posta hálózatában vásárolható Kincstári Takarékjegy, minden más állampapír dematerializált formában, értékpapírszámlán érhető el.

Az Állam kiemelt figyelmet fordít a lakossági állampapírok forgalmazására. Ennek köszönhetően a lakossági ügyfelek különösen kedvező feltételekkel juthatnak állampapírokhoz, melyek általában a pénzpiacinál magasabb hozamokat biztosítanak.

A Bónusz Magyar Állampapír négy, hat, illetve tíz éves futamidejű, évente változó kamatozású értékpapír. A kamat-meghatározás alapját a 12 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegyek hozamai adják, amelyet kamatprémium egészít ki. A Prémium Magyar Állampapír három-öt éves futamidejű, évente változó kamatozású állampapír. A kifizetendő kamat mértéke a fogyasztói árindex változásához, vagyis a mindenkori inflációhoz kötött, amelyet jelentős kamatprémium egészít ki.

A kamatprémium révén a Bónusz Magyar Állampapír lényegében a pénzpiaci hozam felett, míg a Prémium Magyar Állampapír az infláció felett biztosít extra hozamot a befektetőknek.

A Fél- és Egyéves Magyar Állampapírok fix kamatozású állampapírok, amelyeket névértéken lehet jegyezni, lényegében folyamatosan egy-egy hetes időszakokban.

A Kétéves Magyar Állampapír fix kamatozású, a jegyzési időszakban a névérték és az adott forgalmazási értéknapra vonatkozó felhalmozott kamat összegén lehet jegyezni.

Kapcsolódó tartalom

Az állampapírokkal kapcsolatos további hasznos információkat olvashat a képekre kattintva:

Az egyes állampapír típusokról, azok vásárlási feltételeiről, az állampapír vásárlásmenetéről, valamint kondícióiról a Magyar Államkincstár honlapján találhat.
A Magyar Államkincstár által forgalmazott állampapírok nyilvános ajánlattételei, ismertetőit itt olvashatja el.