Tartalom rész kezdete

Hírek

Díjak a pénzügyi tudatosság fejlesztésében élenjáró diákoknak, pedagógusoknak és iskoláknak

A Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díjak odaítéléséről döntött Varga Mihály pénzügyminiszter. A koronavírus-járvány miatt az idei tanév végére tervezett ünnepélyes átadót ezúttal szeptemberre halasztották.

A pénzügyi ismeretek ma már nélkülözhetetlenek, a Pénzügyminisztérium ezért is döntött úgy tavaly, hogy minden évben díjazza a pénzügyi tudatosság fejlesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok, tanárok, illetve iskolák munkáját.  A kormány immár bő két éve fogadta el a hazai pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgáló hétéves stratégiáját, amelynek révén minden korosztály pénzügyi tudatosságának erősödését várja, de különösen fontosnak tartja ezt az iskoláskorú fiatalok esetében. Ennek mentén került sor idén először az e téren a legkiválóbbat nyújtók jutalmazására.  Az egyes kategóriákban az oktatási intézmények, valamint a szülői munkaközösségek tehettek javaslatot a jelöltekre. A beérkezett pályázatokat a pénzügyminiszter által felkért ötfős bizottság értékelte, amelynek tagjai a Pénzügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakterületért felelős vezetői. A bizottság elnöke Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. Az értékelés nem volt egyszerű feladat, mert sok értékes pályázat érkezett minden meghirdetett kategóriában.

 Diákgyőztesek

A diákok pályázatai alapján látszik, hogy a jelöltek amellett, hogy számos pénzügyi témájú versenyen bizonyították magas szintű tudásukat, az iskolai életben való aktív részvételükkel hozzájárultak diáktársaik pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez is. Az értékelő bizottság a pénzügyi ismeretek átadására való törekvést, a diáktársak motiválását kiemelten vette figyelembe a döntés meghozatalakor. Ez alapján a következő diákok kapnak oklevelet és 150 ezer forintos pénzjutalmat:

Gyenes Nikol és Czuczor Zoltán Bence, a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium tanulói

Fregán Doroti és Molnár Bence, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói.

 Elismerés a pedagógusoknak

A díjra jelölt pedagógusok aktívan részt vettek a pénzügyi tudatosság fejlesztésében elkötelezett állami intézmények, civil szervezetek és piaci szereplők által szervezett tanórán kívüli programokban, bevonva így a diákok jelentős részét. A díjazottak emellett a pénzügyi ismereteket és fogalmakat az életkori sajátosságok figyelembe vételével dolgozták át, tették befogadhatóvá a diákok széles rétegei számára. A módszertan kollegáikkal történő megosztásával tovább emelték a pénzügyi oktatás színvonalát, hiszen így még több gyerekhez juthat el a pénzügyi tudásanyag. A kategória díjazottjai oklevélben és 500 ezer forintos pénzjutalomban részesültek.

Feketéné Tóth Márta, a budapesti Ady Endre Gimnázium tanára

Kisfaludi Irén, a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium tanára

Kovácsné Gergely Julianna, a budapesti Herman Ottó Általános Iskola (Dél-Pesti Tankerületi Központ) tanára

Lukács Gábor Imre, a Gödöllői Premontrei Iskolaközpont tanára

 A legjobb iskola

A Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj intézményi kategóriájában olyan oktatási intézmények versenyeztek, ahol kiemelkedő munka folyik a diákok pénzügyi ismereteinek és tudatosságának fejlesztése terén. A bizottságnak ebben a kategóriában különösen nehéz dolga volt, hiszen igen nagyszámú magas színvonalú pályázat érkezett, de csak egyetlen iskola kaphatott díjat. A jelölt oktatási intézményekben a pedagógusok folyamatosan részt vesznek az akkreditált képzéseken, a diákok számos pénzügyi versenyen szerepelnek eredményesen.

Az intézményi kategória győztese, így az oklevél és a 2 millió forintos pénzjutalom tulajdonosa a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium lett. Az intézmény azzal emelkedett ki a mezőnyből, hogy programjaikba bevonták a helyi vállalkozói szféra szakembereit is, az így kialakított szoros együttműködés során a diákok betekintést nyerhettek a pénzügyi gyakorlatba, a helyi vállalkozások működésébe is.

További hírek