Tartalom rész kezdete

Az öngondoskodásról általában

Az öngondoskodás megoldást jelenthet jövőnk tudatos alakítására, a váratlan helyzetekből fakadó anyagi kiszolgáltatottság csökkentésére. Akinek van megtakarítása, vésztartaléka, biztosítása, könnyebben viseli az anyagi helyzetében bekövetkező váratlan eseményeket.

Az öngondoskodás és a megtakarítás azt jelenti, hogy a saját és családunk anyagi biztonsága érdekében a jövedelmünk egy részét félretesszük a jövőbeni kiadások fedezésére. Már akár háromhavi megtakarítással olyan anyagi biztonság érhető el, amellyel váratlan jövedelem kiesés esetén is fedezni tudja a háztartás az alapvető kiadásait.

Az öngondoskodás során rövid és hosszabb távú megtakarítási célokat lehet meghatározni, a megtakarítási termékeket a megtakarítási célokkal összhangban célszerű megválasztani.

Jó, ha vannak könnyen és alacsony költségek mellett hozzáférhető megtakarításunk, amelyekhez hirtelen felmerülő kiadások esetében lehet fordulni.

Emellett fontos, hogy hosszú távon felkészüljünk a nyugdíjas évekre, illetve betegségek kapcsán felmerülő kiadásokra is. 

Az egyes megtakarítási formákhoz kapcsolódhatnak adókedvezmények vagy más ösztönzők, ezeket is érdemes mérlegelni, mikor a termék kiválasztására kerül a sor. 

A megtakarítási piacon számos termék érhető el, így minden megtakarítási célhoz megtalálható az ideális forma. A magyar állam kiemelten ösztönzi a hosszú távú öngondoskodást, a fiatalkori életkezdés, a család bővülése, valamint az idős korra való eredményes felkészülés érdekében.

Kapcsolódó tartalom

Videók, kisfilmek

ÁSZ kisfilmek az öngondoskásról és a megtakarításokról