Tartalom rész kezdete

Élethelyzetek

Milyen állampapírba fektessek?

Van megtakarítása? Jó helyen van? Gyarapodik? Eléri vele kitűzött rövid vagy hosszú távú céljait? Sok lehetőség van, amiben megtakaríthat, de az egyik legjobb megoldás, ha lakossági Magyar Állampapírba fektet. Számos érvünk szól e befektetési forma mellett, és mire ezen sorok végére ér, már biztosan el is tudja dönteni, melyikből vásárol.

Magyarországon már több mint 25 éve vannak forgalomban állampapírok, akkor azonban még csak nyomtatott formában lehetett megvásárolni őket. A 21. században az informatika, az internet, az online vásárlások térnyerésével a dematerializált, azaz a digitális állampapírok uralják a piacot, miközben a nyomtatott állampapírok is még kis mértékben jelen vannak. Ahogy negyed évszázaddal ezelőtt, úgy napjainkban is ez az egyik legnépszerűbb, legmegbízhatóbb, legbiztonságosabb befektetési forma a lakosság körében. Amikor lakossági állampapírt vásárolunk, akkor az államnak adunk kölcsön, amely garanciát vállal a visszafizetésére, mégpedig magas reálkamattal jutalmazva bizalmunkat. Jelenleg hét lakossági állampapír közül választhatunk, így biztos, hogy mindenki megtalálja a számára ideális konstrukciót. De milyen érvek szólnak mellette? Lássuk!

Biztonságos

Az egyik, ha nem a legbiztonságosabb befektetési forma, hiszen az összegtől függetlenül a Magyar Állam teljes garanciát vállal a visszafizetésére, a befektető követelése pedig sosem évül el.

Rugalmas

Rugalmas, azaz likvid, mivel az állampapír egy része, vagy egésze bármikor visszaváltható, ha esetleg úgy alakul az életünk, hogy a befektetett összegre váratlanul szükségünk lesz. A forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek, ez alapján vásárolják vissza az általunk korábban megvásárolt állampapírt.

Terveinkhez igazítható futamidő

A lakossági magyar állampapírok esetében többféle futamidő közül, az 1 évestől az 5 éves futamidőig választhatunk, így bátran gondolkodhatunk előre, és igazíthatjuk befektetésünket későbbi terveinkhez.

Összeghatár nélküli vásárlási lehetőség

Nincs összeghatár! Bárki, bármikor, bármekkora összegért vásárolhat lakossági magyar állampapírt. Éppen ezért a dematerializált állampapírok névértéke 1 Ft-tól 10 ezer Ft-ig, míg a nyomdai állampapírok címletei 10 ezer Ft-tól 2 millió Ft-ig lehetővé teszik, hogy már kisebb vagy akár nagyobb összeg is lakossági állampapírban legyen megtakarítva.

Kiemelt kamatozás

A lakossági magyar állampapírokat kimagasló kamatozás jellemzi, fix és változó kamatozási lehetőségek közül választhatunk, mindegyik jó megoldás, gyarapítja vagyonunkat. A fix kamatozás esetén minden évben egy előre meghatározott mértékű kamat kerül kifizetésre a befizetett összeg után, így előre, a futamidő végéig pontosan ki tudjuk számolni, hogy mekkorára nő a befektetett összegünk. A változó kamatozás esetében van egy kamatbázis, ez a változó rész, ami általában az előző évi átlagos infláció mértéke, ehhez jön még hozzá egy előre meghirdetett, állandó mértékű kamatprémium. A változó (pl. inflációs) rész évente változik, de a kamatprémium az állandó, egészen a futamidő végéig.

Kamatadó-mentesség

A 2019. júniusa után kibocsátott állampapírok már kamatadó-mentesek!

Személyesen és online is vásárolható

A lakossági Magyar Állampapírok személyesen országszerte több mint 3 000 helyszínen vásárolhatók meg a Magyar Államkincstár, a Magyar Posta és egyes kereskedelmi bankok fiókhálózataiban, a Fundamenta személyi bankárai pedig személyesen keresik fel ügyfeleiket, valamint online vásárlásra is lehetőség van. Az értékpapírszámla megnyitásához nem szükséges a személyes jelenlét, például a Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapírszámlát már Ügyfélkapun keresztül, online is meg lehet nyitni.

Amennyiben a Magyar Államkincstárnál vezetjük értékpapír-számlánkat, akkor az állampapír-vásárlást nem terhelik különböző költségek. Ebben az esetben a számlavezetés díjtalan, nincsenek plusz felmerülő havi vagy akár éves díjak. Bankkártyás vásárlásra is van lehetőség, valamint utaláskor tranzakciós-adó költség sem kerül felszámításra, amennyiben saját, banknál vezetett folyószámlánkról vagy folyószámlánkra utalunk a Magyar Államkincstárból vagy Magyar Államkincstárnak.

 Magyar Állampapírok

A lakosság részére kibocsátott magyar állampapírok jelenlegi portfóliójában hét termék közül választhatunk. Klasszikus megtakarítási termék a Magyar Állampapír Plusz, a Prémium Magyar Állampapír és az Egyéves Magyar Állampapír. A felhasználás célja szerint, a Babakötvény kizárólag gyermekek számára vásárolható, míg a többi esetén nincs korlátozás. Devizában is van lehetőségünk befektetni az euró alapú Prémium Euró Magyar Állampapírt választva. Kinyomtatott, fizikai formában létező állampapírt, nyomdai Magyar Állampapír Pluszt és Kincstári Takarékjegyet is vásárolhatunk. Részletekért kattintson az adott állampapír nevére.

Magyar Állampapírokat bemutató kisfilmek

A Magyar Állampapírokat bemutató egyperces videóink, amelyek szintén sok és hasznos információkat tartalmaznak, YouTube csatornánkon nézhetők meg:

https://youtube.com/channel/UCpxOzlkoe8piCpD3pWDwhTQ