Tartalom rész kezdete

Nyugdíjbiztosítások

Nyugdíjbiztosítás kifejezetten nyugdíjcélra kötött életbiztosítási szerződés, így ezek nyújtását a biztosítási tevékenységről szóló 2014. évi LXXXVIII. törvény (Bit) szabályozza. Ezen megtakarítási formához is elérhető adókedvezmény.

Két fő típusa van: a hagyományos életbiztosítás jellegű nyugdíjbiztosítás és a befektetési egységekhez kapcsolódó nyugdíjbiztosítás. A hagyományos jellegű nyugdíjbiztosítás esetében a biztosító saját eszközeivel együtt fekteti be a megtakarításokat. A megtakarításokra garantált kamatot kínálnak a biztosítók, tehát ezen esetben a befektetések kockázatát a biztosító viseli. A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás esetében a biztosító különböző eszközalapokat kínál, amelyek között a biztosított választ. Az eszközalapok kockázatra és hozamkilátásra vonatkozó minősítése segíti a biztosítottat döntésében. A hozam várhatóan magasabb, azonban ezen biztosítások esetében a kockázatot a biztosított viseli.

 A szolgáltatási szakaszban a nyugdíjbiztosítások több különböző ellátást kínálnak. Lehetőség van élethosszig tartó életjáradékra vagy határozott idejű kifizetésre is.

Kapcsolódó tartalom

A nyugdíjbiztosítással kapcsolatos további hasznos információkat olvashat a linkre kattintva: