Tartalom rész kezdete

Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NyESZ)

 A NyESZ-t a nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. törvény vezette be a kiegészítő nyugdíjrendszerbe. Ez a termék egy speciálisan nyugdíjcélú értékpapír alapú számla, amely tőkefedezeti alapon működik. A számlán nyilvántartott összeg elsősorban a számlatulajdonos befizetéseiből képződik, illetve itt kerül jóváírásra a megtakarításhoz kapcsolódó adókedvezmény, illetve a hozam is. A számlavezetési díj is törvényileg szabályozott: az éves átlagos állomány 1%-a, de minimum 2.000 forint. A számlán nyilvántartott összeget a számlatulajdonos értékpapírok vásárlására fordíthatja, itt a kockázatvállalási hajlandóság alapján számos befektetési lehetőség közül lehet választani.

A számlán felhalmozott jogosultsághoz a tulajdonos csak a nyugdíjkorhatár betöltésekor juthat hozzá. A nyugdíj-előtakarékossági számla elsősorban azon megtakarítók között népszerű, akik ismerik az egyes befektetési formákat, és maguk szeretnének dönteni a megtakarításaikkal kapcsolatos kockázatokról.

Fontos tudni, hogy jó befektetési döntéssel komoly hozam érhető el, azonban e megtakarítási formának jelentős befektetési kockázata lehet.  

Az állam a nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetést is adókedvezménnyel támogatja.

.

Kapcsolódó tartalom

A nyugdíj-előtakarékossági számlával kapcsolatos további hasznos információkat olvashat a linkre kattintva: