Tartalom rész kezdete

Hírek

Tudatos nyaralástervezés

Egy nyaralás költségei jelentősen megterhelik a családi kasszát. Akár külföldi, akár belföldi kikapcsolódásról vagy épp a gyerekek nyári táborairól beszélünk, érdemes mihamarabb megterveznünk a részleteket. A szezon előtti foglalásokkal, „early bird” kedvezményekkel sokat spórolhatunk, vagy épp élhetünk a részletfizetés lehetőségével. Ahhoz, hogy anyagi helyzetünket és a rendelkezésre álló összegeket is átlássuk, érdemes háztartási költségvetést készíteni, amelyben segítséget nyújt a Magyar Nemzeti Bank Háztartási költségvetés-számító kalkulátora.

 Utasbiztosítás a váratlan helyzetekre

Bármennyire is alaposan tervezzük meg a külföldi vakációt, bekövetkezhetnek nem várt események, mint egy baleset, betegség vagy elveszett okmányok. Ahhoz, hogy a felmerülő anyagi terheket csökkentsük, érdemes utasbiztosítást kötni.

Fizetés külföldön

Külföldi nyaralásunk során fizethetünk készpénzzel, bankkártyával vagy épp hitelkártyával. Fontos tudnunk azonban, hogy az eltérő fizetési módok különböző költségekkel járnak. Pénzváltás során érdemes megvizsgálni a hazai pénzváltók árfolyamait, ugyanis jelentős lehet a különbség. Lehetőleg kerüljük a forgalmasabb helyeken, vasútállomásokon feltűnő „kereskedőket”. Amennyiben bankkártyát szeretnénk használni külföldön, már indulás előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy a célországban is elfogadják-e hazai bankkártyánkat. Érdemes annak is utánajárni, hogy tudunk-e majd pénzt felvenni külföldi ATM-ből, és ez várhatóan milyen költséggel jár. Bizonyos esetekben hitelkártyára is szükségünk lehet (pl.: autókölcsönzésnél), azonban tartsuk szem előtt, hogy a hitelkártyás tranzakciók során hitelkeretből vásárolunk, a felhasznált összeget pedig utólag vissza kell fizetni. További fontos szempont, hogy a hitelkártyával történő készpénzfelvétel díja rendkívül magas. A bankkártyával és hitelkártyával azonban nem árt az elővigyázatosság! Akár belföldön, akár külföldön nyaralunk, jegyezzük fel magunknak, hogy milyen felületeken/elérhetőségeken (pl.: telefonszámon, applikációval) tudjuk letiltani vagy felfüggeszteni azokat, ha netán eltűnnének vagy ellopnák.

Kikapcsolódás fenntarthatóan

Bár a nyaralás elsősorban a felhőtlen kikapcsolódásról szól, tudnunk kell, hogy sok egyéb tényező mellett az utazás eszköze, a kiválasztott szállástípus, valamint étkezéseink a helyszínen mind-mind hatással vannak a környezetünkre. Azonban dönthetünk úgy, hogy üdülésünket a fenntarthatóság jegyében szervezzük meg, akár még jelentős összegeket is spórolva ezzel.

Digitális biztonságban – a nyaralás alatt is

Kikapcsolódásink során hajlamosak vagyunk óvatlanabbul használni digitális eszközeinket. Azonban fontos, hogy személyes adatainkat, eszközeinket, valamint internetes azonosítóinkat a nyaralás alatt is körültekintően használjuk. A közösségi médiában is érdemesebb csak korlátozott információt megadni magunkról, míg távol vagyunk otthonunktól – a nyaralás képeit ráér posztolni akkor, ha már visszatértünk.

 

 

Csatolt képek

További hírek