Tartalom rész kezdete

Hírek

Technológia, pénzügyek, projektek a Pénziránytű szakmai eszmecseréjén

November 15-17. között a Pénziránytű Alapítvány online szakmai eszmecserékének résztvevői megismerhették az Alapítvány legújabb fejlesztéseit, a Tanárklubon a projekttervezés és a Pénziránytű Tanári Díj került fókuszba, a szakmai előadások pedig a pénzügyi technológia aktualitásait mutatták be az érdeklődő pedagógusoknak.

A szeminárium előadásai és a foglalkozások felvételei már szabadon elérhetők a Pénziránytű YouTube-csatornáján. A rendezvény nyitó előadásából részletesen megismerhető, hogy az Alapítvány milyen képzésekkel, az iskolában és otthon is bevethető játékokkal, programlehetőségekkel, pályázatokkal és versenyekkel támogatja a pénzügyi nevelést. Többek között most először számoltak be a legújabb edutainment fejlesztésükről, a hamarosan elérhető MoneySim pénzügyi szimulációról.

Ebben a tanévben az Alapítvány módszertani fókuszába a pénzügyi nevelésben is remekül alkalmazható projektpedagógia került. A műhelybeszélgetés második napján ezért a Tanárklub résztvevői szakértő pedagógusok segítségével mélyedhettek el a projekttervezés rejtelmeiben, felkészülve egyben a Pénziránytű Tanári Díj pályázatra is.

A szakmai napon a technológia és a pénzügyek témájában először Boris Martinovic, a Mastercard Public Policy igazgatója mutatta be a kártyatársaság világon egyedülálló magyarországi fejlesztését, a Digitális Fizetési Indexet. Az index segít feltérképezni a digitális fizetési iparág infrastruktúrájának fejlettségét, a felhasználók digitális pénzügyi tudását és valós pénzügyi magatartásuk mintázatait.

Dr. Pásztor Szabolcs közgazdász, pénzügyi szakértő segítségével pedig a digitális pénzügyi átalakulás folyamatáról kaphatunk képet. A Digitális pénz, digitális pénzügyek” c. előadásból megtudhatjuk, milyen előnyei vannak a készpénzkímélő fizetési módoknak, megismerhetjük a kriptovaluták világát, veszélyeit, a digitális jegybankpénz intézményét, a mobilfizetés nyújtotta lehetőségeket és az azonnali fizetési rendszer előnyeit.

Léder Tamás, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs politika és szabályozás főosztályának vezetője a fintech világának rohamos fejlődéséről, a globális trendekről és a hazai fintech szektor helyzetéről adott átfogó áttekintést. „A pénzügyek digitalizációja és a Digitális Diákszéf” c. előadás bemutatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen - gyakran az átlagember számára nem látható - módon segíti és teszi biztonságossá, transzparenssé a digitalizálódó pénzügyi szektort. Mindemellett részletesen megismerhetjük a Digitális Diákszéfet, az MNB általános iskolásoknak szóló, pénzügyi tudatosságfejlesztő applikációját.

További hírek