Tartalom rész kezdete

Hírek

Pénzügyminisztérium: Goethe kapcsolata a pénzügyi kultúrafejlesztéssel

A kevés tudás megnyugvást kelt, a sok tudás fejtörést okoz.” - írta Johann Wolfgang von Goethe. „Mi pedig azokat ünnepeljük most, akik sokat tettek azért, hogy a pénzügyek terén Magyarországon minél többen rendelkezzenek „sok tudással”. Ez – bár sok ember számára minden bizonnyal fejtörést okoz majd - elvezethet a megalapozott, körültekintő pénzügyi döntésekhez”- így köszöntötte Varga Mihály pénzügyminiszter a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadó ünnepségének díjazottait a Pénzügyminisztérium Pénztártermében.

Kiemelte a tárcavezető azt is, a mostani, kihívásokkal teli, háborús válsággal terhelt időszakban a pénzügyi tudatosságnak fokozott jelentősége van. Tény, hogy a háború hatásaival szemben a kormány fontos eszközökkel, többek között árstopokkal, kamatstoppal és rezsicsökkentéssel védi a családokat. Ugyanakkor a családok pénzügyi tudatosságának növelése szintén olyan tényező, amely erősítheti a  háború okozta nehézségek elleni védekezést. Olyan szintre kell eljutnunk, amikor minden magyar úgy érti és használja a pénzügyi szolgáltatásokat, ahogyan ír, olvas, vagy autót vezet.

Mint annyi más ismeretet és készséget, a pénzügyi kultúrát is már iskoláskorban kell megalapozni. Külön elismerést és méltatást érdemel az a munka, amelyet ezen a területen a pedagógusok, az oktatási intézmények, és a diákok végeznek.  Varga Mihály zárszavában reményét fejezte ki, hogy az elismerés, amelyet ma a díjazottak átvesznek, sokak felé közvetíti, hogy mindenki számára fontos a pénzügyek ismerete. 

A rendezvényen Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár asszony a szakiskolákban zajló pénzügyi edukáció legfrissebb eredményeit ismertette. A szakképzésben tanulók készpénzkímélő fizetési megoldásokkal történő megismertetéseinek legjobb és legsikeresebb projektjeit taglalta: a diákok a szakképzésben a részükre járó ösztöndíjat már csak bankszámlára kaphatják, és ezzel együtt rögtön bankkártyához is jutnak. Így kénytelenek már korán ismeretséget kötni a bankokkal, a bankkártyás fizetésekkel és a megtakarítási lehetőségekkel.

Hergár Eszter elnök asszony a Pénziránytű Alapítvány számos újítását, valamint az ingyenes tankönyveket érintő legújabb fejlesztést (AR - kiterjesztett virtuális valóság) részletezte a hallgatóságnak. Már 570.000 példányban részesültek az oktatási intézmények a Pénziránytű Alapítvány akkreditált pénzügyi tankönyveiből. Számos applikáció segíti a gamifikálással egybekötött, élményalapú ismeretterjesztést (Pénzügyi Hősképző, Értem a pénzem, stb).

A díjátadót egy szakmai workshop követte, ahol a díjazott pedagógusok legsikeresebb projektjeit ismerhették meg a résztvevők.

A panelbeszélgetés során Figura Magdolna tanárnő és diákcsapata (Zaletnik Lili, Nagy Bence, Hidasi Ákos és Takács Bence) mesélt arról, hogy a pénzügyi és vállalkozói ismeretek átadása kéz a kézben jár és így is a leghatékonyabb. A fiatalok saját, működő diákvállalkozást üzemeltetnek amellett, hogy sorra nyerik a szakmai versenyeket és a Pénziránytű Alapítvány diáknagykövetei.

A díjazottak:

Tanuló vagy hallgató kategória (díj összege: egyenként 150 000 Ft )

      -      Gyulai Ágnes, Debreceni Egyetem                                                                 

      -      Bodó Regina, Szegedi Tudományegyetem  

      -      Gergácz Bálint, Jurisich Miklós Gimnázium, Kőszeg

      -      Erdei Gábor, Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium, Sátoraljaújhely 

  Pedagógus kategória (díj összege: egyenként 500 000 Ft)       

      -     Figura Magdolna, XVII. Kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest

      -     Fodorné Branstädter Ágnes, Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola

      -     Kissné Simon Mária, Debreceni SzC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

      -     Rinfel Mónika, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

      -     Zsámba Lajos, Szent Benedek Gimnázium és Technikum, Gödöllő

 Intézményi kategória (díj összege: 2 millió Ft,)

       -     Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg (díjat átvette Keszei Balázs intézményvezető)

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

   

További hírek