Hírek

Pénzügyi magatartások a válsághelyzetben

Az Állami Számvevőszék legfrissebb felmérése szerint a válsághelyzet hatására a válaszadók 68 százaléka visszafogta a költéseit, és csak kis számban voltak azok, akik többet költöttek a járvány előtti időszakhoz képest. A vizsgálat eredményét árnyalja, hogy a pénzügyi tudatosságot szem előtt tartó Facebook-csoporton belül végezték.

Az Állami Számvevőszék Pénzügyi Tudatosság Projektje felmérést végzett a Pénzügyi Tudatosság Facebook-oldalának követői körében, amelyben arra volt kíváncsi, miként változott meg a háztartások pénzügyi magatartása a válság hatására. A felmérést kitöltőkről elmondható, hogy pénzügyileg tudatosak, felkészültek egy váratlan helyzet esetére is, terveznek és megtakarítanak. Fontos kérdése volt a vizsgálatnak, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet miként befolyásolta az emberek, a háztartások pénzügyi szokásait, magatartását, arra milyen válságkezelő megoldásokkal reagáltak. A kérdőív három fő területre fókuszált: családi költségvetés, megtakarítások, és hitelfelvétel.

A kérdőív kitöltésére egy hét állt rendelkezésre. Ez idő alatt azt 440-en töltötték ki, jellemzően nők (81,5 százalék). A legnagyobb arányban a pénzt félre tevő fogyasztók városban élnek, diplomával rendelkeznek, családban élnek és 35-45 éves korosztályba tartozó hölgyek, akik nagyobb figyelmet fordítnak a háztartásban a pénzügyekre. Érdekes tanulság, hogy a felmérés eredménye jóval pozitívabb lett, mint a teljes lakosság körét vizsgálók. A válsághelyzet hatására például a válaszadók kétharmada visszafogta a költéseit, a kitöltők több mint fele (54 százalék) vallotta azt, hogy készít családi költségvetést, miközben szinte ugyanannyian tervezték át személyes büdzséjüket a járvány hatására, mint ahányan nem foglalkoztak ezzel. A megkérdezettek közel fele nem élt a hitelfizetési moratóriummal, és elég nagy arányban (41 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy nem is érinti őket, tehát nincs hitelük. Az a tény, hogy ilyen nagy számban fizették továbbra is a törlesztő-részleteket, összefüggést mutat azzal, hogy a válaszadók több mint fele továbbra is ugyanúgy dolgozott, tehát nem volt jövedelem-kiesése.

A felmérés részletes elemzése az alábbi képre/linkre kattintva érhető el:

 

További hírek