Navigációs menü
A  A+  A++
Tartalom rész kezdete

Hírek

Pénzügyek digitálisan: biztonságos, gyors és kényelmes

A digitális lehetőségek nagyszabású változásokat indítottak el a pénzintézetek világában is. A Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetség „A jövő bankja, a bankok jövője” című javaslatcsomagja alapján 2019 őszétől már számos jogszabályt és intézkedést készített elő, amelyek a biztonságos és gyors és mostanában nem utolsósorban a fertőzésmentes bankolást segítik.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2020. november végén hatpontos, a digitális banki ügyintézést támogató javaslatcsomagot jelentett be, így bővül azoknak az ügyeknek a köre, amelyeket valamilyen digitális csatornán, immár személyes ügyintézés nélkül lehet majd intézni. Lehetővé válik például a pénzügyi szolgáltató és az ügyfél között egy önálló digitális keretszerződés megkötése, amely eredményeképpen biztonságos kommunikációs csatorna jön létre közöttük, elsősorban információnyújtási, tájékoztatási céllal. A hitelfelvételi ügyintézést gyorsíthatja az is, hogy a törvényben előírt kötelező ügyfél-átvilágítás sem kívánja meg az ügyfél személyes jelenlétét, hanem erre már elektronikus azonosítás útján is sor kerülhet. Az archiválási szabályok módosításával lehetővé válik a lejárt követelésekre, valamint a csekély értékű, kis összegű kapcsolt hitelszerződésekből eredő követelésekre vonatkozó papíralapú iratok hiteles elektronikus irattá történő átalakítása is. Az elektronikus archiválás lehetővé tétele környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható lépés.

A jövőben rugalmasabb ügyintézésre nyílik mód azzal, hogy a jogszabályoknak megfelelő, elektronikus úton tett jognyilatkozattal is eleget lehet tenni a jogszabályi előírásoknak. Ezzel számos banki ügyintézés válik egyszerűbbé: már nem kizárólag a papíron elkészített teljes bizonyító erejű magánokirat formájában tehetőek meg a szükséges nyilatkozatok, például a babaváró hitel vagy a CSOK igénylésekor.

A lakásvásárlás előtt állók számára jó hír lehet, hogy a javaslatcsomag eredményeként több ponton egyszerűbb lett az ügyintézés. A földhivataloknál a jövőben folyamatosan és fokozatosan elektronikusan benyújtható iratokkal válik könnyebbé az ingatlanszerzés vagy a hitelfelvétel. Az ingatlanértékelést teszi egyszerűbbé és olcsóbbá az az új lehetőség, amely szerint egy statisztikai adatok alapján kialakított adatbázis segítségével engedi meg a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan piaci árának megállapítását.

Mindenki rendelkezik bankkártyával, a bankkártyás fizetés egyre természetesebb. Korábban azonban nem minden üzletben volt elérhető a kártyás fizetés lehetősége. 2021 januárjától valamennyi online pénztárgépet használó vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét, amely lehet POS terminál vagy azonnali utalás. A kereskedők számára ez a kötelezettség régóta ismert, így kellően hosszú felkészülési idő állt rendelkezésre a vállalkozásoknak, hogy a jogszabálynak megfelelő infrastruktúra kiépítésre kerülhessen.

Ezek a lépések komoly előrelépést jelentenek a hazai pénzügyi digitalizációban. A technikai fejlődés még számos további új lehetőséget nyit meg az ügyfélbarát megoldások terén. Ugyanakkor a pénzügyi területen minden esetben kizárólag kellően biztonságos és megbízható digitális megoldások javíthatják tovább az ügyfelek kényelmét és a pénzintézetek hatékonyságát.  

További hírek