Tartalom rész kezdete

Hírek

Pénzügyeink – digitális biztonságban?

A kibercsalás, kiberbűnözés napjainkban egyre gyakrabban előforduló fogalmak. De mégis mit takarnak valójában? És hogyan tudhatjuk magunkat, adatainkat, pénzügyeinket digitális biztonságban? Ezekre a kérdésekre ad választ az Okosan a pénzzel és a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátorának legfrissebb cikke.

A kiberbűnözés egy gyűjtőfogalom. Az ilyen típusú bűncselekmények egy részénél a számítógép, mobileszköz stb. a bűntett eszköze, aminek segítségével,  az internetet felhasználva csalást, hamisítást követnek el. A cselekmények másik része a számítógép, illetve az azon vagy az ahhoz kapcsolódó eszközön tárolt adatok ellen irányul: a támadók módosíthatják, törölhetik vagy ellophatják és később felhasználhatják azokat. A kibercsalások ellen azonban számos, könnyen elérhető és elvégezhető eszközzel védekezhet. Ezek közül néhány:

  • Ne osszon meg senkivel telefonon vagy e-mailben banki vagy személyes adatot!
  • Ne készítsen, küldjön vagy tegyen közzé közösségimédia-felületeken a bankkártyáiról készült fotót!
  • Minél sürgetőbb hívást vagy üzenetet kap, kezelje annál nagyobb gyanakvással és körültekintéssel!

 A legjellemzőbb csalástípusokról

A csalók mindig igyekeznek egy lépéssel előbb járni, ezért fontos, hogy a legfontosabb védelmi intézkedéseken túl ismerje a kibercsalások típusait, és felismerje, ha gyanús üzenettel, megkereséssel áll szemben. Ilyenek lehetnek az adathalász banki e-mailek, a hamis banki hívások, hamis banki SMS-ek, amelyek jellemzően hamis oldalra irányító, félrevezető linkeket tartalmaznak, hangvételük pedig gyanakvást keltően sürgető. A legfrissebb adathalász eszközök például a hívószám-hamisítás vagy a hamis szolgáltatói ügyintézés Összefoglalóan itt találja a legjellemzőbb eseteket, valamint a legfontosabb tudnivalókat a teendőkről és a kerülendő hozzáállásokról.

 Mit tehetek, ha kibercsalás áldozata lettem?

A kibertámadás, az adathalászat bűncselekmény, ezért ha felmerül annak a gyanúja, hogy ilyen eset történt Önnel, haladéktalanul tegyen feljelentést személyesen a lakhely szerint illetékes rendőrkapitányságon annak érdekében, hogy a rendőri intézkedés azonnal megakassza a folyamatot, ezzel is minimalizálva a károkat. A részletes teendőket és további információkat, valamint a szükséges elérhetőségeket megtalálja a Pénzügyi Navigátor oldalán.

További hírek