Tartalom rész kezdete

Hírek

Pénztárcabarát iskolakezdés – pénzügyi tippek szülőknek

2023. augusztus 1.

Bár a vakáció még tart, a legtöbb családban már előkerültek az iskolakezdéshez szükséges feladat- és bevásárlólisták. Az évkezdés pedig megkerülhetetlenül pénzügyi kérdés is, amelyben a Magyar Nemzeti Bank külön aloldallal segít eligazodni.

Az iskolakezdés pénzügyi döntéseket is jelent, amelyekkel a legtöbb szülő augusztusban szembesül. Ez az időszak minden bizonnyal megterheli a családi kasszát, azonban tervezéssel, előzetes tájékozódással és körültekintéssel sokat spórolhatunk.

Tervezzünk – közösen!

Nagyban megkönnyíti az iskolakezdés előtti tervezést, ha górcső alá vesszük háztartási költségvetésünket. Készítsünk részletes bevásárlólistát, amelyen feltüntetjük az egyes tételek várható árát is! A tervezésbe bátran vonjuk be a gyerekeket is, hiszen a becsült kiadásokat és a fontossági sorrendet látva ők is nyitottabbak lesznek a kompromisszumos döntésekre – amellett, hogy egyúttal belelátnak a költségtervezés rejtelmeibe.

Jó a bolygónak – jó nekem

Fenntarthatósági szempontból is dönthetünk az eddigi gyakorlatokól eltérően. Egyes tételekből vásárolhatunk használt, de jó minőségű darabokat, vagy éppen kölcsönözhetünk, saját, már nem szükséges tanszereinket pedig elajándékozhatjuk. A környezettudatos döntések amellett, hogy költségeink csökkentésében is segítenek, példamutatással is szolgálnak a következő generációk számára.

Mérjük fel a lehetőségeinket!

A kiadások tervezése mellett számoljunk azzal, hogy milyen bevételi forrásokra számíthatunk – adott esetben milyen támogatásokra vagyunk jogosultak! Az állam részéről nagy segítség, hogy az augusztusi családi pótlékkal egyidőben folyósítják a szeptemberit is, azonban ezen túlmenően érdemes utánajárni az elérhető önkormányzati támogatásoknak, és akár a munkáltató által biztosított egyszeri iskolakezdési támogatás lehetőségének.

Az egészség- és önsegélyező pénztártagok élhetnek a beiskolázási támogatással is, amelynek éves összege gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér (2023-ban 232 ezer forint) lehet. Jelenleg ennek 20%-át, azaz maximálisan 46.400 forintot kaphat vissza egy család az államtól gyermekenként, az adóvisszatérítés lehetőségével élve. A pénztári tagság és a beiskolázási támogatás további részleteit szintén megtaláljuk az MNB oldalán, valamint érdemes felkeresni számlavezető pénztárunkat.

Az MNB Pénztárcabarát iskolakezdés kampányának hamarosan megjelenő következő cikkében a főiskolai, egyetemi hallgatóknak szóló hasznos pénzügyi tippeket olvashat.

Csatolt képek

További hírek