Tartalom rész kezdete

Hírek

Pénztárcabarát iskolakezdés – pénzügyi tippek hallgatóknak

Pénzügyi fogyasztóvédelmi edukációs kampányt indított augusztusban a Magyar Nemzeti Bank, amelynek kapcsán korábbi cikkünkben az általános- és középiskolások szüleinek szóló hasznos és praktikus pénzügyi tanácsokat gyűjtöttük össze. A becsengetés azonban az egyetemi/főiskolai hallgatóknak is szól, akik közül sokan az őszi szemeszterre készülve hozzák meg első pénzügyi döntéseiket.

Pénzügyi tervezés, bankszámla nyitás, -váltás, pályázatok, Diákhitel – kifejezések, mögöttük pedig döntések és teendők húzódnak meg, amelyekkel a ponthatárok kihirdetését követően szinte minden hallgató találkozik. De vajon mit jelentenek és hogyan lehet már az első lépéseknél helyesen mérlegelni? A jegybank ezekben a kérdésekben nyújt segítséget a hallgatók számára létrehozott aloldalán.

Tervezz, kalkulálj!

Pénzügyeink helyes kezelésének első és legfontosabb lépése a megfelelő tervezés. Ma már applikációkkal követhetjük kiadásainkat, bevételeinket, kalkulátorokkal határozhatjuk meg pénzügyi céljainkat és vizsgálhatjuk meg a hozzájuk vezető (anyagi) utat, de egy esetleges Diákhitel-igénylést is a mérlegelés előz meg. Pénzügyi tervezéssel sokat tehetünk azért, hogy a jövőben mérsékeljük a lehetséges váratlan anyagi terheket, vagy épp azonnali megoldással reagáljunk ezekre.

Megfelelő bankszámla = optimalizált költségek

Bankszámlanyitás előtt fontos átgondolni várható fizetési szokásainkat. Egy körültekintően kiválasztott számlacsomaggal sokat spórolhatunk. A pénzügyi szolgáltatók ebben az időszakban jellemzően aktív marketingkampányokkal, nyereményekkel, akciókkal igyekeznek új ügyfeleket szerezni. Ne az ajándékok hatására válasszunk számlát, hanem pénzügyi szempontok szerint! Amennyiben már van bankszámlánk, a változó élethelyzettel érdemes megvizsgálni azt is, hogy esetleg jobban járnánk-e egy bankszámlaváltással. Segítséget nyújt ebben az MNB Bankszámlaválasztó programja.

Pénzügyi célok és a Diákhitel

Sok esetben fordul elő, hogy tanulmányaink során, vagy önköltséges szak esetén már a tanulmányok megkezdéséhez sem elég a rendelkezésre álló anyagi fedezet. Ennek előteremtésében lehet segítség a Diákhitel. Mielőtt azonban emellett döntenénk, vizsgáljuk meg a feltételeket, a legfontosabb tudnivalókat, egyéb lehetőségeket is, valamint ne feledkezzünk meg róla: a Diákhitel is egy hitel, amelyet vissza kell fizetni. Amennyiben a Diákhitel felvétele mellett döntünk, figyeljünk arra is, hogy 2023. júliusától a Diákhitel1 igényléséhez szükséges rendelkeznünk Diákhitel Számlával, amely nem minden bank kínálatában szerepel. A Diákhitel Számláról és a forgalmazó intézményekről a Diákhitel oldalán tájékozódhatunk.

Csatolt képek

További hírek