Tartalom rész kezdete

Hírek

Pénzmúzeum: interaktív pénzügyes élmények a szünidőre is

A Magyar Nemzeti Bank 2022 márciusában nyitotta meg a Pénzmúzeum kapuit a látogatók előtt. A múzeumban mindenki ingyenesen testközelbe kerülhet a jegybank értékes történelmi érme- és bankjegygyűjteményével. Ezen túlmenően kipróbálhatja magát a tőzsdei kereskedelemben, persze játékosan és tényleges veszteség nélkül.

Megtudhatjuk, hogy már a középkorban is létezett pénzhamisítás, ide vezetjük vissza a fogához veri a garast mondásunkat is.

Külön falrészt szenteltek az árupénzek látványos szemléltetésére, különböző falifiókok kihúzásával láthatjuk, hogy mely országban használták a teatéglákat, a bumerángot, vagy akár a csiszolt köveket fizetésre.

Különleges nagyítóval térképezhetjük fel a forgalomban lévő magyar bankjegyeink grafikáit és próbálhatjuk megfejteni a Pénzmúzeum munkatársai által nekünk címzett találós kérdéseket (Mi van a sárospataki kertész kezében az 500 forintoson illetve éppen hány cipő látható a 2000 forintos bankjegy hátoldalán.)

Vagy tudjuk például, hogy az augsburgi Fuggerek bankárcsaládnak milyen kapcsolódása van a magyar fukar szóhoz? Ha figyelmesen megnézzük a Fuggerekről szóló videót a III. csomópontban akkor erre is választ fogunk kapni és rögtön egy működő csőpostával is küldhetünk üzenetet egymásnak.

A múzeum a világtörténelem pénzügyi válságait is választható kisfilmekkel ismerteti, így tudhatjuk meg például, hogy Tiberius római császár milyen intézkedésekkel igyekezett úrrá lenni az uralkodása idején kitört gazdasági pánikon.

Elgondolkodtató azt olvasni, hogy a II. világháború vége felé a jegybank akkori munkatársai sokszor életüket is kockáztatva, milyen titkos előkészületek mellett, milyen útvonalon helyezték biztonságba a magyar aranytartalékot egy osztrák falucskában szinte az utolsó pillanatban...

Az interaktivitás egyik nagy élménye, mikor saját kezével tudja megtapasztalni a látogató, hogy milyen súlyos egy igazi aranytömb. Eláruljuk, csak két kézzel lehet megemelni...

A látogatás lezárásaként mindenki elkészítheti a saját tervezésű bankjegyét is, amit emlékül ki is nyomtathat magának.

Az iskolai csoportokat (max. 18 főig) beszélő robotok várják a bejáratnál, ezt követően a múzeum kollégái tárlatvezetéssel navigálják őket a pénz világában a legmodernebb digitális múzeumtechnika segítségével.

A Pénzmúzeum nem az a hely, ahol 10 perc alatt végigszalad az ember és nem az a múzeum, ahova nem tér újra vissza!

A Pénzmúzeum a modern technológiákkal, a játékosan elrejtett információkkal és újszerű animációkkal szórakoztató módon csempészi be a pénzhez köthető ismereteket fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

A múzeum látogatása előzetes regisztrációhoz kötött, részletek a Pénzmúzeum honlapján a képre kattintva olvashatóak:

Csatolt képek

További hírek