Tartalom rész kezdete

Hírek

Óvatosan a csábító pénzügyi ajánlatokkal!

Pénzügyi Ismeretterjesztési Központ

MNB kampány a „pénznyelők” lefaragására

„Sok kicsi sokra megy” címmel indított lakossági kampányt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek az adósságokról szóló főbb üzeneteiről már írtunk korábbi cikkünkben. A Jegybank azonban a kiberbiztonságot is górcső alá vette, felhívva a figyelmet arra, hogy a túl szépnek tűnő befektetési ajánlatok gyakran kockázatosak lehetnek.

Pénzügyeink kezelésének kiemelt állomása, hogy meglévő megtakarításainkat hogyan kezeljük. Meg kell terveznünk, hogy melyek a legfontosabb szempontjaink, milyen célunk van befektetésünkkel, és ennek megfelelően kell megtakarítási/befektetési formát választanunk. Azonban az óvatosság, a körültekintő döntéshozatal ebben az esetben is meghatározó fontossággal bír.

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen

A túlzottan csábító pénzügyi ajánlatokkal legyünk bizalmatlanok. A csalók különböző módszerekkel próbálják megszerezni pénzünket – így megtakarításainkat is – így bármilyen magas hozamot is ígérnek, legyen gyanús, ha olyan befektetési ajánlatot kapunk, amely:

  • kizárólag számunkra érhető el;
  • készpénzben kérik a befektetési összeget;
  • sürgető, agresszív hangvételű.

Mielőtt döntünk, érdemes tájékozódni, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő engedélyekkel. Tájékozódjunk az MNB által nem felügyelt befektetésekről is!

Merjünk segítséget kérni!

Az MNB ügyfélszolgálata és a vármegyeszékhelyeken működő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársai független és ingyenes szolgáltatást nyújtva segítenek a szolgáltató engedélyeinek ellenőrzésében.

Mit tegyünk, ha csalás áldozatai lettünk?

Amennyiben csalás áldozatai lettünk, tegyük meg a megfelelő lépéseket a lehető leghamarabb!

  • Jelentsük a csalást pénzügyi szolgáltatónknak!
  • Jelentsünk a Rendőrség és/vagy Nemzeti Kibervédelmi Intézet felé.
  • Megelőzésképpen hívjuk fel a környezetünkben élők figyelmét a csalásra!

További információkért keresse fel az MNB Pénzügyi Navigátor oldalán a Sok kicsi sokra megy tartalmakat, valamint a Digitális biztonságról szóló további cikkeket!

Csatolt képek

További hírek