Hírek

Milyen kapcsolatban áll a hosszútávfutás a mindennapi pénzügyekkel?

A Pénziránytű Alapítvány újabb digitális felülettel, podcast műsorral bővítette szakmai ismeretterjesztő repertoárját. Az elsősorban pedagógusok és a pénzügyi tudatosságot fontosnak tartó szülők számára készült interjú szakszerű, ugyanakkor közérthető formában kívánja átadni a mindennapi pénzügyeinkkel kapcsolatos, hasznos és hasznosítható információkat.

 A 2018-as magyarországi OECD pénzügyi kultúra kutatás eredményeinek apropóján a december 1-jén kísérleti jelleggel elindított podcast műsorban az Alapítvány szakemberei arra keresik a választ, hogy vajon a családból hozott kultúra alapján örökölhető vagy tanulható a pénzügyi tudatosság. Ebben a témakörben pedig olyan további kérdések merülnek fel, mint például: Velünk élnek-e még a nagymamáink minden helyzetre gondoló, gondoskodó, felelősen gazdálkodó mintái?  Mit jelenthet az, hogy valaki hó elején ugyanannyi pénzből él, mint hó végén?

 A téma feltárásához a felnőtt lakosság pénzügyi tájékozottságáról és kultúrájáról készült, OECD módszertanra épülő, 2018-ban megvalósult kutatás eredményeiről, a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében végzett munkájukról, tapasztalataikról és a diákok, tanárok, oktatási intézmények számára nyújtott széleskörű lehetőségekről beszélgetnek a Pénziránytű Alapítvány szakemberei. Ahogyan a szervezet kiadványai, tankönyvei, oktató játékai gyakorlatiasan, a mindennapi élethelyzetek és életleckék oldaláról, élményszerűen adják át a legfontosabb ismereteket a gyerekeknek és fiataloknak, ugyanígy könnyeden, azonnal alkalmazható tanácsokkal fűszerezve beszélget a mindennapi pénzügyekről Merényi Zsuzsanna a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója, Bernáth Julianna, az Alapítvány oktatási igazgatóhelyettese, valamint Sz. Pap Judit, a Magyar Nemzeti Bank vezető szakértője. Az interjú segítségével az érdeklődők választ kaphatnak arra, mennyiben változott a felnőtt lakosság válság utáni pénzügyi tudatossága, miként képesek a magyar emberek tervezni, megtakarítani, s a mindennapi pénzügyi döntések során melyek azok a legfontosabb ismeretek és attitűdök, amiket a pénzügyi tudatosságra felkészítő pedagógusoknak és szülőknek ismerni, egyben javítani érdemes.

 Ha Ön is kíváncsi arra, milyen egyszerű trükkökkel éltek nagymamáink, hogyan tudjuk könnyen megtalálni mindennapi pénznyelőinket, mit tehetünk annak érdekében, hogy családunk, gyermekeink, diákjaink ne érezzék magukat kiszolgáltatva, ha pénzügyi döntést kell hozniuk, akkor hallgassa meg első podcastunkat, amelyből arra is választ kaphat, milyen kapcsolatban áll a hosszútávfutás a mindennapi pénzügyekkel.

 Az első Pénziránytű podcast a következő linkeken érhető el:

 https://podcasts.apple.com/hu/podcast/p%C3%A9nzir%C3%A1nyt%C5%B1-podcast/id1483200516?l=hu

 https://open.spotify.com/show/2X9pc33jazidfbWFem4ZdO

 https://soundcloud.com/user-811472249

További hírek