Tartalom rész kezdete

Hírek

Májusban érkezik a Diákhitel Plusz

A koronavírus-járvány mindannyiunk életére hatással van, a kormány a diákokra is gondolt ebben a váratlan és nehéz helyzetben, a diákhitellel kapcsolatos szabályok segítséget nyújthatnak a megélhetéshez.

A jelenlegi körülmények számos olyan kihívást tartogatnak, amelyekre nem lehetett előre felkészülni. Nincs ez másként a felsőoktatásban részt vevő hallgatók, illetve az őket támogató szülők esetében sem, akiket szintén érinthet a koronavírus miatt kialakult munkaerőpiaci visszaesés. Nagyon sok egyetemista diákmunkával keresi meg a mindennapi megélhetéséhez szükséges pénzt, vagy egészíti ki a szülői támogatást. A járványhelyzet miatt a diákmunka lehetőségek is csaknem megszűntek. A kormány a koronavírus-járvány miatt kialakuló gazdasági nehézségek hallgatókat érintő hatásainak enyhítése érdekében módosította a diákhitelekre vonatkozó jogszabályt.

Az új rendelkezések alapján 2020. május 1-je és december 31-e között a diákok akár 500 ezer forintnyi, az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevők pedig 1,2 millió forintnyi egyösszegű szabad felhasználású hitelt igényelhetnek. Olyan hallgató is kérheti az új típusú hitelt, aki már rendelkezik érvényes szerződéssel a Diákhitel Központtal. Nem  vehetik ugyanakkor igénybe Diákhitel Pluszt a nyelvtanulási hallgatói hitellel rendelkezők és az 55 év felettiek.

 Az új hitelhez kapcsolódó kockázati kamatot az állam átvállalja, így a Diákhitel Plusz 0% kamat mellett vehető igénybe. A hitel törlesztését a felvételtől számított egy év múlva kell csak megkezdeni, a futamidőt a hitelfelvevő határozza meg, amely 1-től 5 évig terjedhet. Az új terméket igénylők is jogosultak a családi kedvezményekre, így a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a felét, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozást elengedik.

 Fontos változás, hogy 2020. május 1-je után nem igényelhető nyelvtanulási hallgatói hitel, az eddig felvett hitelek azonban májustól szintén kamatmentessé válnak az új rendelkezések alapján.

A diákhitellel kapcsolatos további információk találhatóak az alábbi linkre kattintva:

További hírek