Tartalom rész kezdete

Hírek

Kortalanul a tudatos pénzügyi gondolkodásért

Sikerrel zárult a Nimbusz Fogyasztóvédelmi Egyesület (NIFE) projektje, amely az elmúlt hónapokban több mint 600 nyugdíjas számára 23 helyszínen (többek között: Tata, Komárom, Lábatlan, Vértessomló és Páty) tartott előadások segítségével szólította meg a szépkorúakat. A programok célja az volt, hogy az idősebbek is bátrabban és magabiztosabban mozoghassanak a mindennapi pénzügyek világában, miközben megismerkedhettek az ezt hatékonyan elősegítő korszerű technológiákban rejlő lehetőségekkel is, illetve cél volt az is, hogy tudatosabban elkerülhessék az ezt a korosztályt sokszor fenyegető pénzügyi csapdákat is.

A Pénzügyminisztérium még tavaly ősszel hirdetette meg első, a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó pályázatát „Tudatosan a pénzügyekben” címmel, amelyre mintegy 40 millió forintos keretösszeget különített el. Ennek keretében non-profit szervezetek olyan tevékenységeinek támogatására nyílt lehetőség, amelyek az ehhez szükséges, hétköznapokban is jól hasznosítható ismeretek elsajátítását, továbbá  készségszintű használatuk javítását célozták. A szaktárca elsődleges célja a pályázat kiírásával az anyagi források hiányában eddig meg nem valósított új, pénzügyi kultúrafejlesztő programok előmozdítása volt, mindezt pedig a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő kormányzati stratégia végrehajtásának keretei közé illesztette.

A NIFE idősebb generáció pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó rendezvényeinek sikerességét bizonyítja, hogy mintegy félszáz nyugdíjasklub tanúsított aktív érdeklődést. A 2019 áprilisa és júliusa között megtartott előadás sorozat során először a különféle pénzügyi, illetve biztosítási termékekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők, valamint hallhattak az interneten megvalósuló tranzakciók előnyeiről és lehetséges kockázatairól. Ehhez kapcsolódóan szó esett a pénzügyi fogyasztóvédelemről összefüggésben a panaszkezelés legfontosabb hagyományos és internetes fórumairól is. Az előadásokon, foglalkozásokon legfontosabb információkat pedig tájékoztató füzetben foglalták össze a szervezők.

A tájékoztató füzetet a csatolt fájlokban olvashatja el.

További hírek