Hírek

Kedvező változások: nyugdíj mellett is megéri dolgozni

Július 1-jétől a nyugdíjasok által bármilyen formában végzett tevékenységért kapott jövedelmet csak 15 százalék személyi jövedelemadó terheli.

A nyugdíjasok munkába állását a kormány számos módon ösztönzi.A munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasoknak 2019. január 1-jétől nem kell járulékokat fizetniük, csak a 15 százalék személyi jövedelemadót. Emellett az őket foglalkoztató munkáltatók is mentesültek a munkáltató által fizetendő közterhek (szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás) alól.

A tavaly életbe lépett intézkedés idén újabbal egészül ki: 2020. július 1-jétől már nemcsak a munkaviszonyban, hanem az összes egyéb jogviszonyban – így például megbízás keretében, közalkalmazottként, egyéni vagy társas vállalkozóként – végzett tevékenységből származó jövedelem is mentesül a járulék- és szociális hozzájárulási adó-kötelezettség alól. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok által bármilyen formában végzett tevékenységért kapott jövedelmet (munkabért, megbízási díjat, vállalkozói kivétet stb.) csak 15 százalék személyi jövedelemadó terheli, egyéb közterhet (nyugdíjjárulékot, egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy szociális hozzájárulási adót) sem a nyugdíjasnak, sem az őt foglalkoztató vállalkozásnak nem kell fizetnie.

További hírek