Hírek

Jövőre érkezik a fogyasztóbarát lakásbiztosítás

A lakáshiteleknél már jól ismert rendszer mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) életre hívja a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításokat is, amelynek elnyerésére 2020. január 10-től pályázhatnak a biztosítók.

 Az egyre nagyobb számban és eltérő feltételekkel megjelenő különféle pénzügyi termékek világában kiemelten fontos, hogy ezek között elérhetővé váljanak olyanok, amelyek a lehető legjobban tekintettel tudnak lenni az egyedi emberi élethelyzetekre. Az MNB ennek jegyében alkotta meg elsőként 2016-ban az etikus életbiztosítás koncepcióját, majd 2017-ben bevezette a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket. A fogyasztóbarát minősítési rendszer iránti bizalmat jelzi, hogy utóbbiak száma idén novemberre megközelítette a 60 ezret, vagyis tízből hat új lakáshitelt már ilyen formában kötnek meg.

 Ehhez a folyamathoz csatlakozik most a fogyasztóbarát otthonbiztosítás, amely azokat a biztosítási termékeket takarja majd, ahol egy kötelező, a valamennyi környezeti csapásra és külső okra visszavezethető 15 alapkockázatot tartalmazó biztosítási alapcsomag mellett az ügyfelek saját döntésük alapján további kiegészítő elemeket (például betöréses lopás, rongálás stb.) válogathatnak össze. Ugyancsak a fogyasztók szempontjait erősíti, hogy ezáltal a lakásbiztosítási piacon magasabb szolgáltatási színvonalat megjelenítő, erősebb versenyhelyzet alakulhat ki. Ráadásul az ilyen otthonbiztosításokat akár negyedévente is fel lehetne majd mondani, nemcsak az éves szerződési fordulónapon. Azonban a családbarát, a zöld és a digitális szempontok szintén fontos feltételt képeznek ezen pénzügyi termékek kialakításánál. A minősítési rendszer az elhúzódó kárrendezési eljárásoknak is gátat szab majd, hiszen a bejelentést követően a biztosítónak mindössze két munkanapja lesz arra, hogy kapcsolatba lépjen az ügyféllel. Ezután a kárszemle elvégzésére öt munkanap áll rendelkezésre, ami után további öt munkanapon belül már meg is indulhat a kifizetés.

 Az első fogyasztóbarát biztosítási termékek leghamarabb 2020 első negyedévétől lesznek elérhetőek az ügyfelek számára, amihez jövő év tavaszától az MNB egy összehasonlító weboldalt is indít a termékekről, amely a fogyasztók informálódását és eligazodását is segíti.

További hírek