Tartalom rész kezdete

Hírek

Hogyan válhat a hitel megtakarítássá?

Pénzügyi Ismeretterjesztési Központ

MNB kampány a „pénznyelők” lefaragására

Sok kicsi sokra megy címmel indított lakossági kampányt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az október végi, Takarékossági Világnap apropójából életre hívott kommunikációs kampány célja a megtakarítások növelése, elsősorban a pénznyelők” lefaragásával.

Egy hitel törlesztése megterheli a családi kasszát, éppen ezért fontos, hogyan tartjuk kézben hiteltartozásainkat. Mielőtt hitelt vennénk fel, mindig mérlegeljünk, hogy a plusz, rendszeres anyagi teher elkerülhető, vagy valóban nélkülözhetetlen. Amennyiben úgy látjuk, hogy vásárlásunk, amelyhez a hitelfelvétel szükséges halasztható, próbáljuk meg pénzügyi tervezéssel, takarékossággal összegyűjteni a hiányzó fedezetet.

Csak annyit, amennyit feltétlenül szükséges!

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy egy hitelfelvétel esetében gyakorlatilag előre költjük el a pénzünket, amelynek ára van! A különböző hitelek költségei nagymértékben eltérhetnek, így a hitelösszeg meghatározása előtt érdemes célzottan előre takarékoskodni, a hitelt pedig tudatosan választani. Ami elsőre gyors és kényelmes megoldást nyújthat (mint például egy hitelkártya), nem biztos, hogy a legolcsóbb megoldás.

Tájékozódjunk a minősített fogyasztóbarát konstrukciókról!

A piaci viszonyokhoz képest kedvezőbb feltételekkel érhetők és az MNB által ajánlott minősített fogyasztóbarát termékek, köztük a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek is. Akár új hitelt veszünk fel, akár meglévő hitelünket szeretnénk „olcsóbbra” váltani, érdemes megvizsgálni ezen ajánlatokat is.

Törlesztőből megtakarítás?

Abban az esetben is érdemes kedvezőbb hitelre váltani, ha havi kiadásainkban belefér a jelenlegi törlesztőrészlet mértéke. Hogy miért? Tegyük fel, hogy háztartásunk költségvetésébe belefér egy 45.000 forintos havi hiteltörlesztés. Ezt a törlesztőrészletet azonban egy kedvezőbb hitelre történő kiváltással lecsökkenthetjük havi 38.000 forintra, vagyis a családi kasszában marad havi 7.000 forint (éves szinten 84.000 forint). Ezt az összeget megtakarításaink gyarapítására fordíthatjuk.

További tippekért a „pénznyelők” lefaragására keresse fel a Pénzügyi Navigátor Sok kicsi sokra megy oldalát!

Csatolt képek

További hírek