Hírek

Hogy itthon legyen az otthonunk

Fontos, hogy olyan fiatal felnőttek kerüljenek ki az iskolapadból, akik mernek és tudnak vállalkozni, és az ehhez szükséges pénzügyi készségek birtokában vannak – emelte ki Balogh László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Kárpát-medencei magyar ifjúság boldogulásáról szóló konferencián. Mielőtt külföldre készülnének, ne csak a magasabb fizetés lebegjen szemük előtt, hanem átfogóan mérlegeljenek minden körülményt, így a kinti magasabb megélhetési költségeket, a gyengébb szociális biztonságot is. Az Együtt Európáért Alapítvány hollókői tanácskozásán a határon túli és anyaországi lehetőségeket, fejlesztési irányokat járták körbe a felszólalók.

Mivel tudnánk fiataljainkat itthon tartani? – tette fel előadásában a kérdést Balogh László, aki szerint a külföldre távozásukat fontolgatók figyelmét fel kell hívni a kinti nehézségekre is. A helyettes államtitkár nemcsak a honvágy szomorú érzését vagy család hiányát hozta szóba. Szerinte sokan nem kalkulálnak azzal, hogy a magasabb fizetés mellett nagyobb költségekre, kisebb anyagi és egzisztenciális biztonságra is kell számítani; nem veszik figyelembe a megélhetés költségeit, azt, hogy külföldön sok munkáltató nem legálisan foglalkoztat, nem fizeti a dolgozója nyugdíj- és egészségbiztosítását, így végül a magas fizetés előnye sokszor csak látszólagos.

A hazai előnyök között említette a diákhitel formáit és a családi otthonteremtési támogatásokat, a babaváró hiteleket mondván, a fiatalok és a családok támogatásokban Magyarország a legerősebb, és ezt is figyelembe kell venni, amikor a fiatal arról dönt, itthon alapozza meg életét vagy külföldre megy.

A Pénzügyminisztérium pénzügyi tudatossági stratégiájának középpontjában a fiatalok állnak – szögezte le Balogh László. Szerencsére elmondhatjuk, hogy a magyar szakképzésben tanuló diákoknak már 2018 óta kötelező tárgya a pénzügyi és vállalkozói alapismeretek. 

A megújult Nemzeti Alaptanterv a matematika-, a földrajz-, a történelemképzés keretében gyakorlatias módszerekkel építi be a pénzügyi tudásanyagot a köznevelésbe Hisszük, hogy minél több megalapozott pénzügyi döntés születik az egyének és a családok szintjén, annál biztosabb, hogy ez társadalmi és nemzetgazdasági szinten is erősödést hoz – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A kormány számos módon motiválja, hogy a családot tervezők, valamint a kisgyermekes családok minél jobb körülmények között, idehaza élhessenek és tervezhessék a jövőjüket. Balogh László első helyen említette ezek közül a családok otthon teremtési támogatását, a CSOK-ot, amelynek falusi formája kifejezetten a vidékfejlesztés és a falvak elnéptelenedése ellen hozott intézkedés. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy közel 140 ezer igénylés érkezett eddig 500 milliárd forint értékben. A babaváró akár 10 millió forint összegű, kamatmentes hitel, amit 3 gyermek érkezése után már nem kell visszafizetni, szintén a fiatalok életkezdésének támogatására szolgàl és rendkívül népszerű – tette hozzá Balogh László.

A konferenciát szervező alapítvány Needs of the neets – Határokon átívelő generációkutatás című projektjének célja, hogy megvizsgálják, a Kárpát-medencei magyar fiatalok milyen mértékben és milyen motivációkkal hagyják el szülőföldjüket, melyek azok a gazdasági, társadalmi és lelki tényezők, amelyek a migráció szándékot befolyásolják.

Csatolt képek

További hírek