Tartalom rész kezdete

Hírek

Hitelmoratórium: újabb könnyítések

A kormány a hitelmoratóriummal élő ügyfeleket nemcsak idén kívánja segíteni, a tegnap megjelent rendelet szerint nem válik elviselhetetlen teherré a fizetési kötelezettség újraindulása sem.

A magyar kormány nemzetközi összevetésben is egyedülállóan kedvező intézkedést hozott múlt héten a magánszemélyek és vállalkozások által március 18-ig megkötött hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségének felfüggesztésével.  A 2020. március 24-i Magyar Közlönyben közzétett rendeletben megjelent részlet és technikai szabályok része az is, hogy nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején, illetve további segítséget jelent az is, hogy A 9 hónapos moratórium lejártát követően a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan marad.

A kormány tovább bővítette Az érintett hitelek körét a munkáltatói kölcsönökkel, 2020. december 31-ig tehát a munkavállalóknak se a kölcsön összegét, se annak kamatát nem kell visszafizetniük a munkáltatójuknak. A Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevőknek a mellett, hogy a vételár-részletfizetésére és a bérleti díjfizetési kötelezettségre fizetési halasztást kapnak, a lakhatása is biztosított marad, ugyanis a cég – a nem fizetés miatt – nem mondhatja fel a bérleti szerződést.

További hírek