Tartalom rész kezdete

Hírek

Gondos tervezés, gondtalan nyaralás – pénzügyi teendők utazás előtt

A nyári vakáció a megérdemelt pihenés és kikapcsolódás időszaka. Előfordulhat azonban, hogy nem megfelelő körültekintés mellett pénzügyi kellemetlenségek is várnak ránk. Ezeket azonban kellő tervezés és odafigyelés mellett könnyedén megelőzhetjük – a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor kvízjátékával pedig le is tesztelhetjük tudásunkat.

 

Mivel és hogyan fizessünk?

Ha már tudjuk az úticélt, az egyik legfontosabb dolog, amire a nyaralás alatt szükségünk lesz: a pénz. Nyaralásunk során is használhatunk bankkártyát, készpénzt vagy éppen innovatív pénzügyi megoldásokat, azonban figyelemmel kell lennünk arra, hogy a különböző megoldások különböző kockázatokat rejtenek.

Fontos, hogy külföldi bankkártyahasználat előtt ellenőrizzük a beállított limiteket vagy épp tájékozódjunk a helyi ATM-es készpénzfelvétel költségeiről. Hitelkártyás készpénzfelvétel előtt mérlegeljük azt is, hogy a tranzakció költsége jellemzően többszöröse a normál bankkártyás készpénzfelvételnek.

Amennyiben készpénzt is viszünk magunkkal, a valutaváltást lehetőleg még Magyarországon, engedéllyel rendelkező, megbízható pénzváltónál intézzük.

Fintech pénzintézetek applikációinak használata előtt az előnyök mellett mérlegeljük a kockázatokat is, vagyis azt, hogy a magyarországi telephellyel nem rendelkező szolgáltatók külföldi hatóság felügyelete alá tartoznak.

 

Kössünk biztosítást!

Bár manapság egyre több bankkártyához jár utasbiztosítás, érdemes átnéznünk, hogy mit is tartalmaz valójában. Attól függően, hogy milyen országba és mennyi időre utazunk, milyen életkorúak vagy épp egészségi állapotúak vagyunk más és más utasbiztosítási ajánlat lehet a megfelelő számunkra. A Pénzügyi Navigátor oldalára kattintva megtudhatja, melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes átgondolni egy utasbiztosítás megkötése előtt, és milyen előnyeink származhatnak egy jól megtervezett utasbiztosítás révén.

 

Ha még nem döntöttünk…

Májusban sokan még távolinak érzik a nyaralás tervezését – ennek azonban előnye az is, hogy számos lehetőség van előttünk, akár dönthetünk úgy is, hogy ebben az évben a fenntarthatóság jegyében töltjük el a vakációt. Ez sok esetben egyet jelent a költséghatékonysággal is, az élményszerzés értékéből azonban mégsem von le, sőt! Megfelelő tervezéssel utazásunk költségvetése és ökológiai lábnyoma is sokkal kedvezőbb lehet, amelyhez ide kattintva számos tippet olvashat.

 

Következő cikkünkből megtudhatja, mire érdemes odafigyelni a nyaralás alatt kiberbiztonsági szempontból – addig is tesztelje tudását a Pénzügyi Navigátor kvízjátékával!

További hírek