Tartalom rész kezdete

Hírek

Érintőkártyás-fizetés: 15 ezer forintig PIN-kód nélkül

A koronavírus-fertőzés terjedését lassíthatja, hogy az érintőkártyás fizetések esetében a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatárt 15 ezer forintra emelte a kormány. A rendelkezés április 15-én lép érvénybe.

A lépéssel a várakozások szerint a vásárlásoknak közel 90 százalékában – ez mintegy 670 millió tranzakciót jelent – a POS-terminál fizikai megérintése nélkül történhet a fizetés.

A járványügyi helyzettől függetlenül is figyelemmel kell lenni a pénzügyi biztonságra, így továbbra is él az a biztonságot szolgáló általános szabály, hogy a PIN-kódot időközönként még az érintőkártyás vásárlásakor is meg kell adni,  hiszen így az biztosítható, hogy az esetleg ellopott kártyával ne lehessen korlátlanul visszaélni. A a pay passos fizetésnél ezért 5 PIN-kód nélküli vásárlás után a 6. alkalomnál értékhatártól függetlenül ezután is kérni fogja a rendszer a kódot. Abban az esetben is be kell ütnünk a négy számjegyű biztonsági kódot, ha az egymás utáni (PIN-kód használata nélküli) vásárlásaink értéke elérte a 150 eurónak megfelelő összeget.

Ezen túlmenően higiéniai szempontból, a járvány elleni védekezés érdekében jó megoldás lehet az okostelefonnal, vagy okosórával való fizetés, ahol a rendszer – az ujjlenyomatos azonosítás miatt – egyáltalán nem kéri a PIN-kódot, ezért a terminálhoz semmilyen módon nem kell hozzáérnünk. 

További hírek