Hírek

Pénzügyi ismeretek nyáron, játékosan

A Pénziránytű Alapítvány támogatásával két héten át nemcsak a Balaton hullámaiban hanem a pénzügyi és vállalkozói ismeretek témáiban is elmerülhettek a balatonföldvári pénzügyismereti élménytábor 13-15 éves diákjai.

A Budenz József Általános Iskola Mentális Fejlesztési Alapítványának szervezésében június 29-től két egymást követő héten összesen 50 diák vett részt a tematikus táborozáson. A Pénziránytű támogatásának köszönhetően az iskolások teljesen ingyenesen nyaralhattak. A Balaton-parti táborban a pénzzel való helyes bánásmód különböző fortélyait játékos, színes foglalkozásokon sajátíthatják el a fiatalok oly módon, hogy képesek legyenek a saját életükbe beépíteni a pénzügyi ismereteket.

Csapatépítés, digitális és offline játékok, kincskeresés, tanmesék, szerepjátékok mellett természetesen jutott idő strandolásra, sportolásra és egyéb szabadtéri elfoglaltság is. A nyaralás egy hete alatt a gyerekek a pénzzel való tudatos gazdálkodásról, a vállalkozásalapítás feltételeiről és felelősségéről is tanultak. Megvitatták, hogy miként lehet egy családi cég úgy gazdaságos, hogy közben fenntartható és környezettudatos legyen a működtetése. A csapatok ennek szellemében termékötleteket dolgoztak ki, a megvalósításához mini üzleti tervet, reklámfilmet, prezentációt készítettek. A levegő páratartalmából vizet készítő, több méretben is rendelkezésre álló gömbtől, a hulladékhasznosítást forradalmasító ökoszemetesig számtalan nagyon jó koncepció született, így az egyén, a család költségvetésétől a tábor végére egy vállalkozás finanszírozásának alapismeretéig is eljutottak a gyerekek.

A tábor vezetői, Titi Katalin és Tóvári Dorottya – a II. kerületi Budenz iskola pedagógusai – évek óta elkötelezett hívei a pénzügyi tudatosság fejlesztésének. Iskolájukban az egész tanári kart lassanként meggyőzték a téma fontosságáról. Lelkesítő munkájuknak köszönhetően a Budenzben a testnevelést oktató munkatársuk is beépítette a pénzügyi tudatosságot tanmenetébe. Elmondásuk szerint minden kollégájuk órájára bementek, rendkívüli osztályfőnöki órákat tartottak, ötleteket adtak, hogyan tudják saját szakterületükön a pénzügyi ismereteket beemelni az óráikba. Azt talán könnyen el tudjuk képzelni, hogy matematika, történelem, vagy életvitel órába beépíthetők a mindennapi pénzügyek, de hogy lehet testnevelés órán is pénzügyekkel foglalkozni? A tanárnőknek erre is volt ötlete. Például szervezzenek kirándulásokat, iskolai sportnapokat, és készítsék el annak a költségvetését, majd elemezzék a tapasztaltakat. Minden csak kreatív ötlet kérdése – mesélte Tóvári Dorottya.

A két tanárnő nem csak a pénzügyi tudatosság iránt elkötelezett, olyan módszerrel oktatnak, amely a játékosságra, a csapatmunkára, az élménypedagógiára épül. A nyári táborban az aktív foglalkozásokat rendszeresen tarkították sportprogramokkal, kalandparkkal, vízi futóversennyel, érdekes kirándulásokkal és szabadjátékkal. Elmondásuk szerint a tanév során is minden órájukat a játékosság és a tanulás iránti motiváció fejlesztése hatja át, ezért szívesen használják a Pénziránytű Alapítvány tankönyveit, applikációit és játékait.

A táborban középiskolás mentorokra is fontos szerep hárult, hiszen azon túl, hogy összetartották csapataikat, segítettek a gyerekek és a felnőttek közötti kapcsolatok erősítésében is.  Ez a tábor is megmutatta, hogy a tanulás lehet élvezetes és bizony nemcsak az iskolában, hanem a Balaton partján szórakozás közben is bővíthetők az ismeretek. Ahogy Kati és Dorka néni fogalmazott:  „Nem varázslat, hanem kreativitás és hozzáállás kérdése az egész, és a gyerekek motiváltan, örömmel vetik rá magukat még a pénzügyi ismeretekre is.”

 A táborral kapcsolatos részletes beszámoló az alábbi linkre kattintva érhető el:

Csatolt képek

További hírek