Hírek

Digitális Diákszéf – út a jövőbe

Többek között az elektronikus fizetések és a mobilbankolás használatával segíti megismerkedni a gyerekeket az MNB Digitális Diákszéf applikáció. A Magyar Nemzeti Bank a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen a modern technológiák lehetőségeit kihasználó, az általános iskolás korosztályt célzó megtakarítási és pénzügyi ismeretterjesztő eszközét egyelőre 45 iskolában tesztelik.

A fejlesztés célcsoportja az általános iskolás korosztály, a 8 és 14 év közötti tanulók kvízkérdések helyes megoldásával digitális megtakarítási eszközöket gyűjthetnek – például Digitális Aranytallért, Zöld Coint, Digitális Takarékbélyeget.

Az alkalmazás lehetőséget biztosít a digitális eszközök egymás közötti cseréjére, illetve később – a tanév során több alkalommal – tárgyi ajándékokra is beválthatók lesznek. A projekt első fázisa egyelőre korlátozott kört, összesen 45 oktatási intézményt céloz meg az ország összes megyéjében és a fővárosban.

A diákok visszajelzéseit a későbbi fejlesztések során beépítik a rendszerbe. Az egyelőre – várhatóan egy évig – csak pilotfázisban működő applikáció később kiterjedhet az egész ország területére, bővülhetnek a funkciói, és a korosztályból bárki használhatja.

Az MNB Digitális Diákszéf bevezetése különösen aktuális, ugyanis a legfrissebb kutatások szerint a családok anyagi biztonsága, pénzügyi sérülékenysége szorosan összefügg bizonyos pénzügyi viselkedésformák elsajátításával: ilyenek többek között a családi költségvetés-készítése, a pénzügyi tervezés és a rendszeres megtakarítási aktivitás. Ezek a – pénzügyi sérülékenységet jelentősen mérsékelni képes – magatartásformák és készségek, melyek a családi minták mellett olyan szemléletformáló és oktató programokkal is erősíthetők, mint az most elinduló mobilapplikáció.

További hírek