Hírek

Diákhitel már nyelvtanulásra és külföldi tanulmányokra is

Egyre több felsőfokú tanulmányokat folytató fiatal él az alacsony kamatozású Diákhitel lehetőségével. Ettől a tanévtől pedig a már jól ismert szabad felhasználású és a közvetlenül csak a képzési költségekre fordítható konstrukciókon túl nyelvtanulásra vagy külföldi tanulmányok finanszírozására is elérhető.

A szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata minden eddiginél alacsonyabb szinte, mindössze évi 1,99%-ra csökkent, és akár már a szerződés aláírását követő hónapban kézhez kaphatják az egyéni döntés szerint igényelt 15 és 75 ezer forinti közötti havi összeg a hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok. Azonban már ennek dupláját, akár havi 140.000 forintot is felvehet az, aki külföldi részképzésre, például az Erasmus-ösztöndíj időtartamára szeretné finanszírozni a különféle kiadásait. Mindezek mellett a Diákhitel 2 változatlanul 0%-os kamatot kínál felső összegkorlát nélkül, így a magasabb térítési költségű képzések elvégzése sem jelenthet akadályt. Itt viszont érdemes figyelembe venni, hogy ez kizárólag az önköltséges képzés térítési díjára fordítható, amelyet közvetlenül az adott felsőoktatási intézménynek utal a Diákhitel Központ Zrt.

A kereskedelmi bankok által kínált különféle konstrukciókkal szemben a Diákhitel 1 és 2 hitelbírálat, jövedelemigazolás, kezes, valamint fedezet nélkül igényelhető. A visszafizetést csak a tanulmányok befejezése után négy hónappal kell megkezdeni, a fizetendő összeg pedig a mindenkori jövedelemhez igazodik, tehát nem jelent teljesíthetetlen terhet a frissdiplomások számára. A Diákhitel ráadásul bármikor ingyenesen előtörleszthető, sőt a családtámogatási kedvezményeknek köszönhetően a második gyermek születése után az édesanya diákhitelének 50%-át, míg a harmadik gyermeknél a teljes hiteltartozást elengedi a Diákhitel Központ Zrt.

Újdonság, hogy 2019. október 1-től a Diákhitel 1 megszokott feltételeivel már a Nyelvtanulási Diákhitel is igényelhető, amelyet azok az aktív vagy hallgatói jogviszonyukat szüneteltető diákok vehetik fel, akik még nem rendelkeznek a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsgával, vagy már záróvizsgát tettek, de annak hiányában diplomát nem kaphattak. Ennek keretében az egyszeri, akár 500 ezer forint felvett összeget pedig öt év alatt kell visszafizetni, azonban a sikeres nyelvvizsga esetén mindez kamatmentessé válik.

A Diákhitelt a hallgatók a megszokott papírforma mellett akár elektronikusan is igényelhetik az Ügyfélkapun, a tanulmányi rendszer hallgatói felületén vagy a Diákhitel Direkten keresztül. Lényeges továbbá, hogy a konstrukciók a határon túli magyar diákok számára ugyancsak elérhetőek, ha rendelkeznek magyar állampolgársággal, magyar bankszámlával és a hallgatói jogviszonyukról hiteles magyar fordítással.

A diákhitelekről további információ itt található (az alábbi képre kattintva):

További hírek