Tartalom rész kezdete

Hírek

Biztonságban a digitális térben

Napjainkban az online tér, főként az okostelefonok elterjedésével, számtalan rendkívül kényelmes megoldást biztosít a felhasználók számára. Már nem csupán személyes kapcsolattartásra használhatjuk okos eszközeinket: hivatalos ügyeket, pénzügyeket is intézhetünk telefonunkon, ám ez a kényelem veszélyeket is rejt! A kiberbűnözők folyamatosan keresik a módját annak, hogy pénzt kereshessenek mások megkárosításával, aminek egyik formája a pszichológiai manipulációt alkalmazó kibercsalás

Az áldozattá válás azonban megelőzhető! Elővigyázatossággal, megfelelő felkészültséggel és digitális biztonsági tudással felvértezve könnyedén védekezhetünk a kiberbűnözők ellen. Ennek egyik legfontosabb lépése, hogy nehezítsük meg a támadók dolgát! Védjük meg fiókjainkat, személyes adatainkat! Ennek érdekében használjunk erős jelszavakat és kezeljük azokat bizalmasan, használjunk biometrikus vagy kétlépcsős azonosítást!

Legyünk figyelemmel arra is, hogy hol lehetünk leginkább veszélyben? Milyen felületeket használunk rendszeresen? Milyen élethelyzetekben találkozhatunk kibercsalással? Támadásokra akár a mindennapi életünkben, akár a munkahelyünkön is találunk példát. Bár az adathalász csalásoknak rendkívül sok formáját alkalmazzák a kiberbűnözők, az elkövetések módja, eszköze és célja alapján megfigyelhetők bizonyos általános jellemzők, amelyek alapján meg lehet határozni a leggyakoribb típusokat.

Ha pedig mindezek ellenére is kibercsalás áldozatává váltunk, fontos ismernünk, hogy mit tehetünk, kihez fordulhatunk.

További hírek