Hírek

Biztonság Hete: ne vezessünk ittasan

Bizonyára sokan tapasztalták, hogy néhány pohár bor vagy sör elfogyasztása után bátrabbnak érzik magukat, pedig ilyenkor lassul a reakcióidőnk, és beszűkül a figyelmünk. A közúti balesetek és ellenőrzések szerint mégis sokan ülnek ittasan autóba. Ennek veszélyeire hívja fel a figyelmet az idén az online térben zajló Biztonság Hetének, a MABISZ és az ORFK-OBB közös kezdeményezésének.

Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás. Hazánkban ez az arány jóval alacsonyabb, azonban még mindig sok az ittasan okozott baleset, ráadásul több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában romlott a helyzet.

Magyarországon a rendőrségi statisztikák szerint az ittasan okozott személysérüléses balesetek száma 2015 és 2019 között 11,4 százalékkal csökkent. Ugyanezen időszak alatt az ittasan okozott balesetek aránya szintén csökkent: 9,6%-ról 8,4százalékra. A személygépkocsi vezetők az ilyen balesetek 53-55 százalékáért felelősek, a kerékpárosok 20-24 százalékért, a segédmotoros kerékpárosok aránya évről-évre 8-10 százalék között mozog. A gyalogosok által ittasan okozott balesetek aránya éves szinten úgy 3 százalék.

A MABISZ és az ORFK-OBB ezért is állította az idei Biztonság Hete középpontjába az ittas vezetés témáját. Idén szeptember 14-19 között – a járványhelyzet miatt – az online térben próbálják eljuttatni a szervezők üzeneteiket elsősorban a fiatalokhoz.

Bővebben az alábbi képre/linkre kattintva tájékozódhat:

További hírek