Navigációs menü
A  A+  A++
Tartalom rész kezdete

Hírek

Átadtuk a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díjakat

Idén is díjazta a Pénzügyminisztérium azokat az oktatási intézményeket, tanárokat és diákokat, akik élen járnak a pénzügyi tudatosság fejlesztésében.

A Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díjak átadásán Gondos Judit, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a banki szokások megváltoztak, a pénzügyi termékek egyre bonyolultabbak lettek, a lakosság jelentős része azonban továbbra sem hoz tudatosan döntést saját pénzügyeiről. Ezen változtatni kell - mondta, és a mindenkori pénzügyi kormányzat kiemelt feladatának nevezte, hogy segítsen az embereknek eligazodni a pénzügyekben.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány 2017 végén fogadta el a pénzügyi tudatosság előmozdítását segítő stratégiáját, amelyben számos intézkedés támogatja a fiatalok és a lakosság felvilágosítását a pénzügyi ismeretek és a pénzügyileg körültekintő és megfontolt magatartás erősítése érdekében. A stratégia megvalósítása eredményes, jól halad - mondta.

Ebbe a sorba illeszkedik a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj, amelyet 2019-ben hirdetett meg a tárca. A legjobbnak ítélt diákok 150 ezer, a pedagógusok 500 ezer forintban részesülnek, az intézményi kategória győztesének pedig 2 millió forint a jutalma.

 Az idei év díjazottjai a következők:

 Diák:

Szalkai Róbert Gábor

Póta Cserne Panka

 Pedagógus:

Balázsné Juhász Orsolya

Czuczor Tamás Károlyné

Farkasné Miskolczi Nikoletta Erika

Kiss Zoltán

Vasné Botár Ágnes

Oktatási Intézmény

a Törökkoppányi Általános Iskola és AMI

A Pénzügyminisztérium látóterébe került egy családi teljesítmény, ami mellett nem mehetett el szó nélkül. A Szafián családban a három leánygyermek és édesanyjuk is a pénzügyi tudatosság elkötelezettje, és erről számos versenyen eredményesen tanúbizonyosságot tettek. A Szafián családnak, név szerint az édesanyának, Pálinkás Mónikának és lányainak, Szafiián Dorottyának, Szafián Petrának és Szafián Rékának a Pénzügyminisztérium egy külön elismerő oklevéllel gratulált.

A díjak átadása után két előadást hallgathattak meg a jelenlévők.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Nemzeti Alaptanterv megújításánál kiemelten kezelték a pénzügyi nevelést, a pénzügyi tudatosság, felkészültség erősítését. Az új kerettantervekben is figyeltek arra, hogy mindez megjelenjen. Választható tantárgy lett a gazdasági és pénzügyi kultúra vagy a közgazdasági és pénzügyi alapismeretek. A Pénz7 pénzügyi és vállalkozói témahét tavaly a járvány miatt online is sikerrel zajlott, a programot folytatni kell - mondta. Magyarországon az oktatás egyetlen napra sem állt le a járvány miatt, a digitális oktatás feltételei pedig megerősödtek - hangsúlyozta.

A család a pénzügyi tudatosságra nevelés elsődleges helye, amely természetes tanulási lehetőséget biztosít - mondta Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiáért és koordinációért felelős államtitkára. Ekler Gergely azt mondta, büszkeségre ad okot, hogy Magyarország a GDP-jének csaknem öt százalékát fordítja családtámogatásra. A kormány a családi élet sok pontján képes támogatást nyújtani - tette hozzá -, példaként a gyermekvállalást, a családi adózást, az otthonteremtést, és a nagycsaládosok autóvásárlását említve. Ez a rendszer nem kis részben járult hozzá ahhoz, hogy a családok vagyona emelkedett tavaly - mondta.

További hírek