Tartalom rész kezdete

Hírek

A Pénzmúzeumban élmény a pénzügyi ismeretszerzés

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont létrehozásával a pénzhasználattal kapcsolatos történeti és gyakorlati tudás átadásának központját, a hazai pénzügyi témájú ismeretátadás fellegvárát kívánta kialakítani a Magyar Nemzeti Bank. A Pénzmúzeumban az érdeklődők élményalapon és interaktív módon fedezhetik fel a pénz világát.

A jegybank kiemelt célja, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése elérhető legyen a társadalom minden szegmensének, a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Széll Kálmán téren található Postapalotában az országos szakmúzeummá minősített Pénzmúzeum egy több, mint 2400 m2 alapterületű pénztörténeti és pénzügyi edukációs kiállítótérrel és élményközponttal várja a látogatókat, akik többek között megtekinthetik az MNB közel hatvanezer darabból álló numizmatikai gyűjteményének legkülönlegesebb 2000 érméjét.

Az ingyenesen látogatható Pénzmúzeum a pénz 5 funkciója köré szerveződő csomópontokon keresztül vezeti be a látogatókat a pénzügyi világ működésébe. Kipróbálható, mi lenne, ha nem létezne pénz és hogy az áruk értékét nem is olyan könnyű meghatározni. Játékokon keresztül ismerhetők meg a kereskedelem és az árucsere rejtelmei, animációk segítenek megérteni az infláció és árstabilitás szerepét. A látogatók a tárlat megtekintése során kipróbálhatják magukat bankárként, tervezhetnek bankjegyet a saját arcképükkel, de talán a legizgalmasabb, hogy megérinthetnek és megemelhetnek egy 12 kilogrammos aranytömböt is.

A Pénzmúzeumba egyénileg, családdal vagy diákcsoportokkal előzetes időpontfoglalás után, ingyenesen érkezhetnek a látogatók. A diákcsoportok hamarosan a Nemzeti Alaptanterv kapcsolódó ismeretköreire építő múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehetnek. A múzeum folyamatosan frissülő híreiről a Pénzmúzeum facebook oldala és honlapja ad részletes tájékoztatást: https://www.penzmuzeum.hu/

További hírek