Tartalom rész kezdete

Hírek

A hitel nem ajándék: kommunikációs kampány a megfontolt karácsonyért

Az ünnepi időszak előtt rendszeresen megnő a kis összegű fogyasztási hitelfelvételek száma hazánkban. Erre is figyelemmel, valamint a tudatos, körültekintő pénzügyi döntések elősegítése céljából a Jegybank kommunikációs kampányt indított a megfontolt karácsonyi ajándékozás érdekében.

Az év végén hagyományosan megugrik a rövid futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelek száma és összege: sokan ezek igénybevételével vásárolnak karácsonyi ajándékot szeretteiknek. Kiemelten fontos, hogy anyagi helyzetüket körültekintően mérlegeljük, csakúgy, mint teherviselő képességünket, mielőtt hitelfelvétel mellett döntenénk.

A legfontosabb tudnivaló: a hitel nem ajándék, azt vissza kell fizetni költségeivel, kamataival együtt. Tehát optimális esetben érdemes úgy megtervezni az ajándék vásárlást (akár szerényebb keretek között is), hogy elkerülhessük a hitelek igénybevételét.

 Karácsonyi vásárláskor alapvetően két fajta hitel merülhet fel: az áruhitel vagy pedig a személyi kölcsön.

 Az áruhitel általában az üzletekben elérhető, azaz a pénzügyi szolgáltatók képviselői közvetlenül az üzletben intézik a hitelkérelmet. Ezek többnyire kisösszegű hitelek, akár pár tízezer forinttól az egy millió forintig terjed általában az igényelhető hitelösszeg, amely kizárólag az adott árucikk megvásárlására fordítható. A kereskedők sokszor 0 %-os teljes hiteldíj mutatóval, azaz THM-mel hirdetik ezeket a termékeket, ami azt jelenti, hogy valójában egyéb díj és költség nélkül, az igényelt hitelösszeget fizeti vissza az adós rövid futamidő (6-24 hónap) mellett.

 A személyi kölcsön más természetű: ez általában nagyobb összegig is elérhető, akár több millió forintig is. A futamidő itt hosszabb lehet, mint az áruhitel esetében jellemzően 2-3 év, de elérheti akár a 7-8 évet is. Mivel a személyi kölcsön esetében a pénzügyi szolgáltatók a jövedelemigazoláson túl nem kérnek egyéb biztosítékot, így ez egy fedezetlen hitelforma, így nem ritka 10-20 %-os THM sem. Ezért hitelfelvétel előtt érdemes tájékozódni, hogy melyik pénzügyi szolgáltató kínálja a legkedvezőbb feltételekkel a terméket. A személyi kölcsön előnye a fogyasztó számára, hogy nem konkrét árucikk megvásárlásához kötődik, hanem szabadon felhasználható.

 A felelős hitelfelvétel szempontjait a Magyar Nemzeti Bank (MNB)

A jegybank az év végi körültekintő kölcsönfelvétel támogatására „A hitel nem ajándék” címmel kommunikációs kampány indított. Ennek keretében az e célra létrehozott Ünnepi készülődés tudatosan elnevezésű honlapon is kaphatunk segítséget a felelős hitelfelvétel témájában.

Persze, a főszabályt nem érdemes szem elől téveszteni: családunk és barátaink ajándékozása miatt lehetőleg ne adósodjunk el, próbáljuk hitelfelvétel nélkül megoldani a karácsonyi ajándékozást!

Az MNB a kampány keretében ünnepi költségvetés-tervező mintát is közreadott, amellyel – tartalékaink, a kiadások és bevételek, illetve a várható ajándékok, egyéb karácsonyi, újévi költségek számbavételével – egyszerű év végéig szóló pénzügyi tervet készíthetünk. Ennek segítségével eldönthetjük, hogy mindenképpen csak hitelfelvétellel együtt tudjuk-e fedezni karácsonyi kiadásainkat, vagy hol lehet kisebb értékű ajándékokkal tervezni.

A „zöld karácsony” támogatása érdekében a jegybank emellett tippeket ad a fenntartható ünnepekhez is. A környezetterhelést csökkentheti, ha házilag készítünk ajándékot, illetve az is, ha a család felnőttek közös döntéssel csak szimbolikus ajándékokat adnak egymásnak. Karácsony előtt egyre többen választják a web áruházakat. Az MNB honlapján ezért hasznos tanácsok olvashatók a karácsonyi online vagy kártyás vásárlások kapcsán a digitális biztonságról, a kiberbűnözők elleni védekezés lehetőségeiről is.

Fontos azt is tudni, hogy amennyiben utólag jövünk rá, hogy át nem gondolt, erőnkön felüli hitelből vásároltunk, ilyen esetben is jogszabályi lehetőség van arra, hogy – ha a hitel folyósítása még nem történt meg – a szerződéskötés utáni 14 napon belül indoklás nélkül elálljunk a hitelszerződéstől. Ha a hitelt már folyósították, a hitelszerződés 14 napon belül akkor is díjmentesen felmondható. Ilyenkor a hitel összegét legkésőbb 30 napon belül, az adott időszakra megállapított időarányos hitelkamattal együtt vissza kell fizetnünk. A hitelszerződéstől való elállás/felmondás a megvásárolt termékre megkötött szerződést nem érinti. Utóbbi kapcsán a (nem pénzügyi jellegű jogszabályok alapján fennálló) elállásra van lehetőségünk. Ezt online vásárlásnál szolgáltatás esetén erre a szerződés megkötésétől számított 14 napig, weben vásárolt terméknél az annak kézhez vételétől számított 14 napig tehetjük meg.

További hírek