Tartalom rész kezdete

Hírek

A gyakorlati tudás állt a ZsetON verseny idei döntőjének középpontjában

A mi felelősségünk, hogy felhívjuk a diákok figyelmét a körültekintő, minden szempontot mérlegelő döntések fontosságára – mondta Gion Gábor a ’ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre!’ elnevezésű pénzügyi verseny középiskolai döntőjén a Pénzügyminisztériumban. A tárca pénzügyi államtitkára hozzátette: a mai izgalmas, interaktív vetélkedő kérdései ennek a célnak próbáltak eleget tenni, hiszen nemzetgazdasági érdek, hogy pénzügyeinket is ugyanolyan magabiztossággal intézzük, mint ahogyan írunk, olvasunk, vagy autót vezetünk.

 

A vetélkedő feladatainak összeállításakor az volt a fő rendező elv, hogy a mindennapi életben használható gyakorlati tudásra összpontosítsunk a pénzügyi definíciók és lexikális tudás számonkérése helyett – hangsúlyozta az államtitkár. Mint mondta: az eddigi felmérések, illetve a korábbi pénzügyi vetélkedők tapasztalata is azt mutatja, hogy az elméleti ismereteket illetően jól állunk: mindenki tisztában van a kamat vagy az infláció fogalmával. Gion Gábor kifejtette, hogy a nehézségek akkor merülnek fel, amikor ezeket az elméleti ismeretket a gyakorlatban kellene alkalmazni. Leszögezte: egy valós pénzügyi helyzetben problémát jelent a legkedvezőbb lehetőség kiválasztása, például két hiteltermék összehasonlításakor. Az államtitkár felhívta rá a figyelmet, hogy a pénzügyi szektor gyors változása és pénzügyi innovációk is kihívás elé állítják a fiatalokat.

A második alkalommal megrendezett ZsetON többfordulós pénzügyi vetélkedő január 27-én indult. A március 16-ig tartó első fordulóban külön kategóriában versenyeztek a 14-19 éves középiskolások, valamint a 19-24 éves főiskolások és egyetemisták. Mindkét kategóriában egy 200-200 különböző nehézségi szintű kérdésből álló feladatbankból kaptak a versenyzők egy 16-16 kérdésből álló feladatsort, amelyet egy program véletlenszerűen választott ki. Az egyetemistáknak, főiskolásoknak összeállított játék kétfordulós volt, az online döntőt március 21-én rendezték. A középiskolások közül az első 100 legjobb eredményt elérő diák jutott tovább a középdöntőbe, közülük a legjobb 10 pedig a döntőben versenyezhetett.

Az első három helyezettet mindkét korcsoportban értékes elektronikai eszközökkel, okostelefonnal, laptoppal, tablettel díjazták, valamint négy kategóriában különdíjakat is kiosztottak a szervezők.

A pénteki döntőn az első helyezett Gergácz Bálint, a második Kiss András, a harmadik Szafián Petra lett.

Az egyetemisták döntőjét Magasházi Mercédesz nyerte.

A Bankszövetség különdíját a legfiatalabb középdöntőbe jutott versenyző, Váradi Patrik Dániel kapta. A Pénzitánytű Alapítvány különdíját a Pénziránytű Iskolahálózat tagintézményeiből érkező legjobb eredményt elérő diák, Novák Anna nyerte. A Magyar Biztosítók Szövetsége különdíját a legtöbb versenyzőt küldő iskola, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium kapta.

A ZsetON támogatói a Pénzügyminisztérium, a Pénziránytű - Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért, az Államadósság Kezelő Központ Zrt., a Magyar Államkincstár, valamint aMagyar Biztosítók Szövetsége.

Csatolt képek

További hírek