Tartalom rész kezdete

Hírek

A Forint legújabb Hősei

Hazai fizetőeszközünk, a forint 75. születésnapja alkalmából 2021 augusztusában indult a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzmúzeum által megrendezett „Forint Hősök Tere” kvízjáték. A nagyszabású tudáspróba és nyereményjáték egy teljes éven át tartotta izgalomban a közel 9 ezer regisztrált középiskolást és egyetemistát, akik közül mintegy 307-en mind a 12 forduló kérdéseit kitöltötték, így közülük kerülhettek ki a játék nagyértékű fődíjainak nyertesei.

A második világháború utolsó évében a Magyar Nemzeti Bank akkori dolgozói életüket kockáztatva vasúton menekítették ki az országból a magyar kincseket, köztük a Szent Koronát és hazánk akkori teljes aranykészletét. Áldozatos munkájuk tette lehetővé, hogy a megmentett aranykészlet fedezetként szolgálhatott az elértéktelenedett pengő leváltására, így 1946. augusztus elején megszületett jelenkori hivatalos fizetőeszközünk, a forint. Az Aranyvonat legendáját a Magyar Nemzeti Bank dokumentum-játékfilmje a történeti hűséget megőrizve mutatja be. A film a Pénziránytű Alapítvány Történelem és pénzügyek középiskolai munkafüzetének hátoldalán található QR kód segítségével is megtekinthető: https://monomedia.hu/aranyvonat/

Az akkori legendássá vált hősök előtt is tisztelegni kívánt a Forint Hősök Tere nagyszabású éves kvízjáték, mely a forint érmék és bankjegyek érdekességeivel és minden hónapban egy-egy mindennapi pénzügyi témakörrel ismertette meg a játékosokat. A Forint Hősök Tere fődíjait azok az egyetemista és középiskolás diákok érdemelhették ki, akik mind a 12 fordulón részt vettek, és ennek során a legtöbb helyes megoldást adták. A verseny lezárult, és tudásuk és kitartásuk eredményeként a forint új hősei ünnepélyes díjátadó keretében szeptember 13-án a Pénzmúzeumban vehették át értékes díjaikat.

Gratulálunk a nyerteseknek:

Fenyvesi Csaba
Lavicska Bence
Pékó Zalán
Krájer Ádám
Szmikál Balázs
Szikszay Zalán
Bece Tibor

További hírek