Tartalom rész kezdete

Élethelyzetek

Felvettek az egyetemre!

Tudnivalók a bankszámlákról diákoknak

Ha felvettek az egyetemre, akkor egyetemi polgár lettél! Ez azt is jelenti, hogy az ösztöndíjadat vagy más juttatásodat csak bankszámlára tudod felvenni. Vagyis egyetemistaként azonnal szükséged lesz egy bankszámlára, ha még nem lenne neked ilyen! Ne kapkodj – nézz körül és tájékozódj! Magyarországon számos hitelintézet kínál számlavezetési lehetőséget, de nem egyforma feltételekkel! Egyes bankok kifejezetten az egyetemistákra, vagy 26 év alatti fiatalokra tervezett testreszabott bankszámla lehetőségeket is kínálnak. Mások erősen digitalizált bankszámlát javasolnak számodra!

A honlapon elérhető az a bankszámlaválasztó alkalmazás is, amely alapján kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb számlát, megismerheted a feltételeket és a kapcsolódó díjakat, költségeket. Tájékozódj, hasonlítsd össze a lehetőségeket és utána dönts a számlanyitásról!

Ha már van valamelyik intézménynél számlád és sokkal jobbat találtál az sem baj, az újonnan kiválasztott bank kérésedre 13 munkanapon belül mindent elintézz helyetted és áthozza a számládat a számodra kedvezőbb helyre ingyenesen, a korábbi megbízásaiddal együtt.

(lásd részletesebben a kapcsolódó tartalomban (a képekre illetve a linkekre kattintva): Pénzügyi Navigátor Füzet a pénzügyekről és bankszámlanyitásrólMNB bankszámlaválasztó alkalmazás, videók a bankszámlaválasztásról

Diákhitelek

A diákhitel egy speciális, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók által igényelhető, kedvező feltételek mellett nyújtott kölcsön. Célja, hogy azon fiataloknak nyújtson pénzügyi segítséget, akik diplomát szeretnének szerezni, de a tanuláshoz szükséges források csupán részben vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésükre. A diákhitel olyan hitelkonstrukció, melynek visszafizetése biztonságos, tervezhető, a hitelfelvevő pénzügyi helyzetéhez, jövedelméhez igazodik. A hitel igényléséhez nincs szükség igazolt jövedelemre, nem kell kezes, sem egyéb fedezet.

A felsőoktatásban tanulók számára két hiteltípust lehet igényelni. A szabad felhasználású diákhitelt (Diákhitel1) bárki igénybe veheti, aki hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és még nem töltötte be a 45. életévét. Maximális összege havonta 150 000 forint, egy szemeszterben legfeljebb 750 000  forint. A kötött felhasználású diákhitelre (Diákhitel2) a 45 évesnél fiatalabb önköltséges hallgatók jogosultak és kizárólag a képzési költségek finanszírozására használhatják fel.

A diákhitel1 kamata igen kedvező, lényegesen alacsonyabb más hasonló, fedezet nélkül nyújtott kölcsön kamatánál. A diákhitel2 kamata jelenleg 0%, az állam átvállalja a kamat megfizetését.

A diákhitelt a tanulmányok befejezése után kell visszafizetni, a törlesztő-részlet nem a felvett összegtől függ: az első két évben a minimálbér, azt követően pedig a hitelfelvevő két évvel korábbi jövedelme alapján történik.

A szakképző iskolákban tanulók, illetve a felnőttoktatásban részt vevők számára a képzési hitel vehető igénybe. A képzési díj megfizetésére felvehető kötött felhasználású hitel legnagyobb összege a szakképző intézmények képzéseinél és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzéseknél megegyezik a képzési díjjal, más felnőttképzéseknél 500 ezer forint. Emellett a szakképzésben, felnőttképzésben részt vevő diákok is igényelhetnek szabadon felhasználható hitelt, amelynek összege havonta akár 150 ezer forint lehet.

Az új képzési hitel – hasonlóan a diákhitel többi formájához – kedvező kamatozású, kamata megegyezik a hallgatói hitelével. A kötött felhasználású képzési hitel ügyfél által fizetendő kamata 0%, itt a hitelkamatot az állam kamattámogatás formájában átvállalja. A képzési hitelhez is kapcsolódnak gyermekszületéssel kapcsolatos támogatások, így a második gyermek megszületése vagy örökbefogadása esetén elengedik az édesanyák tartozásának felét, harmadik vagy további gyermek születése esetén a teljes tartozást. Emellett nehéz élethelyzet esetén, így például rokkantsági ellátás folyósítása esetén célzott kamattámogatás igényelhető, amely alapján a törlesztés szüneteltethető és az állam ez idő alatt átvállalja a teljes kamat megfizetését. Szintén szünetel a törlesztési kötelezettség, ha a képzési hitelben részesülő diák később felsőoktatási intézménybe felvételt nyer.

A diákhitel hosszú távú pénzügyi elköteleződés. Mielőtt felvennéd, tájékozódj alaposan! A diákhitelről bővebben a diákhitel honalapján olvashatsz, amelyen többféle kalkulátort is találsz (a szöveg feletti képre kattintva)

Sok diák számára a nyár nem csak a pihenésről és szórakozásról, de a munkáról is szól. A legtöbben fesztiválokon, játszóházi és mozis kisegítőként dolgoznak, de a fiatalok között népszerűek az ügyfélszolgálati, adminisztrátori és vendéglátói állások is. Munkába állás előtt azonban nem árt tisztában lenni a szabályokkal.

Kapcsolódó tartalom

Diákoknak szóló további hasznos információkat olvashatsz a pénzügyekről a linkekre illetve a képekre kattintva:

Pénzügyi Navigátor Füzet a pénzügyekről és bankszámlanyitásról,  és MNB bankszámlaválasztó alkalmazás