Tartalom rész kezdete

Babakötvény, Start-számla

Babakötvény sajátos, kettős célt szolgáló állampapír, nemcsak kiváló befektetési forma, ami tartósan kiemelkedő hozamot biztosít, hanem fontos szociálpolitikai eszköz is. A Babakötvény konstrukció ugyanis a jelenleg 42 500 forint összegű életkezdési támogatásra épül. Életkezdési támogatást kapott, illetve kap automatikusan minden 2005. december 31. után született gyermek, amely összeg a Magyar Államkincstárban kerül a gyermek megszületése napján jóváírásra.

Az állam által biztosított induló összeget, továbbá a családtagok befizetéseit a Babakötvény kiemelkedően magas kamatszinten növeli. A Babakötvény 19 éves futamidejű, változó kamatozású, a kamat-meghatározás alapja a megelőző évi átlagos fogyasztó árindex (infláció), amelyet 3%-os kamatprémium egészít ki. A Babakötvény azonban csak akkor válik az életkezdési támogatásként kapott pénzből, ha a gyermek valamelyik hozzátartozója, - aki akár valamelyik nagyszülő is lehet, - kincstári Start-számlát nyit a gyermek részére. Minden Start számlára befizetett forint törvényben rögzített módon automatikusan Babakötvénybe kerül befektetésre.

Start-számlát 2012. október 1-jétől kizárólag a Kincstárban lehet megnyitni, ebből következően a Kincstár a Babakötvény kizárólagos forgalmazója. Alapcímlete 1,-Ft, vagyis gyakorlatilag bármikor, bármekkora összegben, lényegében korlátozás nélkül megvásárolható. Nincs alsó vagy felső befizetési korlát, és nincs havi részletfizetési kötelezettség sem. Az állam a befizetett összegek után évente támogatást nyújt, melynek mértéke a befizetett összeg 10%-a maximálisan évi 6 000 forint, mely havi 5000 forint megtakarítással érhető el.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, illetve nevelésbe vett gyermekek további kedvezményekre jogosultak.

A Start számla megnyitható a 2006. január 1-je előtt született belföldi gyermek részére. A számlanyitástól számított 30 napon belül legalább 25 000 forint elhelyezése szükséges a megnyitott Start számlára.Jelenleg már külföldön élő magyar gyermekek számára is nyitható Start-számla. A Start-számlával kapcsolatos ügyeket legegyszerűbben a TeleKincstár, WebKincstár, és MobilKincstár szolgáltatások, illetve egyéb hitelintézet esetén, a hitelintézet által nyújtott internet banki, vagy mobilbanki alkalmazások segítségével lehet intézni.

Kapcsolódó tartalom

A témával kapcsolatos további hasznos információkat olvashat a képekre illetve a linkekre kattintva: